- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Beloruski ministar odbrane: Sukob u Ukrajini predstavlja pretnju za vojnu bezbednost Minska

© AP Photo / Vadim GhirdaVojnik sa zastavom NATO-a
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Sukob u Ukrajini predstavlja pretnju po vojnu bezbednost Belorusije, iako Belorusi nisu u ratu sa Ukrajinom, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.
„Sukob u Ukrajini koji je izazvao Zapad danas takođe nosi rizike i izazove za vojnu bezbednost za našu državu, čak i uprkos činjenici da Belorusi nisu u ratu sa Ukrajinom“, rekao je Hrenjin, prenela je pres služba Ministarstva na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, formacije NATO-a u susednim zemljama mogle bi postati odskočna daska za udarne grupe protiv Moskve i Minska kao njegovog najbližeg saveznika.
On je naglasio da, uprkos odsustvu jasnih znakova direktnih priprema za rasplamsavanje agresije, postoji opasnost da se trupe raspoređene u blizini granica Belorusije mogu upotrebiti protiv nje.
„Kao potvrda toga je nezapamćeno povećanje prisustva američkih i vojnih formacija NATO-a u istočnoevropskom regionu“, konstatovao je ministar.
Hrenjin je podsetio da je trenutno u Evropi na stalnoj osnovi raspoređeno više od 60 hiljada američkih vojnika opremljenih savremenim udarnim naoružanjem, kao i oko 35 hiljada u okviru tekućih operacija u Istočnoj Evropi, od kojih je više od 22 hiljade koncentrisano u Poljskoj i baltičkim zemljama.
Ministar je napomenuo da će, ukoliko Zapad pokrene vojnu agresiju, ovi avioni i brodovi moći da napadaju beloruske objekte i trupe po celoj dubini teritorije Belorusije.

Događaji u Ukrajini – manifestacija sukoba Zapada i Istoka

Beloruski ministar odbrane smatra da su događaji u Ukrajini manifestacija civilizacijske konfrontacije Zapada i Istoka.
„Naše duboko uverenje je da specijalna vojna operacija, koju je prisilno pokrenula Ruska Federacija, nije samo još jedan običan lokalni vojni sukob. Vojni sukob u Ukrajini je spoljna manifestacija globalnog civilizacijskog sukoba između Zapada i Istoka“, primetio je on.
On je naglasio da je protiv Rusije pokrenut „proksi rat“ velikih razmera, a predstavnici zapadne civilizacije ratuju rukama Ukrajinaca.
„Istovremeno je naša zemlja, kao strateški saveznik Ruske Federacije, takođe uvučena u ovu konfrontaciju“, rekao je Hrenjin.
On je dodao da je nastala veoma teška „vojno-politička situacija u blizini naših granica“.
„Ona se razvija pod uticajem neviđenog geopolitičkog sukoba između Ruske Federacije i takozvanog kolektivnog Zapada na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama“, ocenio je Hrenjin.
Ministar je podsetio da je još pre godinu dana bila vidljiva rastuća tenzija u konfrontaciji zapadnih zemalja i država koje ne žele da se odreknu svog suvereniteta i postanu kolonije „zapadne civilizacije“.
„Na višestruke beloruske pozive na zdrav razum nije bilo nikakve reakcije predstavnika vlasti evropskih država. Pri tome je dovoljno podsetiti se koliko je puta poslednjih godina predsednik naše zemlje u svojim govorima, intervjuima i obraćanjima pozivao na mirne inicijative za smirivanje situacije. Svi pokušaji pozivanja na razum bili su bezuspešni. Zapad i države pod njegovom kontrolom nastavili su da namerno eskaliraju situaciju“, konstatovao je ministar.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala