- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija: Postoji rizik od sukoba u zemlji uz mešanje zapadnih sila

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGranična osmatračnica na belorusko-ukrajinskoj granici
Granična osmatračnica na belorusko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin izjavio je da nije isključena pretnja od podsticanja unutrašnjeg sukoba u zemlji uz dalje spoljno mešanje Zapada.

„Ostaje verovatnoća da će zapadni centri donošenja odluka, pre svega Sjedinjene Američke Države i NATO, nastaviti da koriste nasilne metode za postizanje njihovih ciljeva. Proporcionalno rastu pritiska Zapada na Rusiju kako bi je uništili i zbrisali sa karte sveta, stepen vojne opasnosti u Belorusiji imaće tendenciju rasta. Ne može se isključiti pojava stvarne pretnje od raspirivanja unutrašnjeg konflikta u Belorusiji uz dalje spoljno mešanje Zapada sa teritorije Poljske, Litvanije, Letonije i Ukrajine u njegovo rešavanje“, prenela je Hrenjinovu izjavu agencija „Belta“.

Hrenjin je naveo da je suština plana Zapada da u Belorusiji „podstakne građanski rat posredstvom odbegle opozicije“.
„Ključni pravci aktivnosti su da vlada u egzilu dobije priznanje i punu podršku Zapada, da se u borbama na ukrajinskoj teritoriji pripreme borbene snage, čiju osnovu čine takozvane dobrovoljačke formacije. Pored toga, suštinski značaj se pridaje formiranju borbene rezerve i unutar Belorusije“, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, „objektivno gledano, pokrovitelj tih procesa su zapadne specijalne službe“.
Prethodno je predsednik Komiteta državne bezbednosti Belorusije Ivan Tertelj rekao da beloruska opozicija koja je napustila zemlju, razmatra opciju da se na teritoriju republike prebaci grupa od 130 ljudi s ciljem zauzimanja oblasnog centra i stvaranja platforme za dalje napredovanje ka Minsku. Takođe je upozorio da postoji opasnost od intervencije, jer je opozicija koja je otišla na Zapad došla do zaključka da se vlast u zemlji može smeniti samo oružanim putem.
Beloruske vlasti su više puta izjavljivale da se protesti u zemlji koordiniraju iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju SAD, a Evropljani ih prate. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i niz drugih zemalja postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, ali i preduzećima, optužujući Minsk za nepravilnosti na izborima i kršenje ljudskih prava.
Vojne vežbe NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
RUSIJA
Belorusija: Zemlje NATO-a se spremaju za rat
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
RUSIJA
Lukašenko: Varšava i Vašington se odavno dogovorili o razmeštanju nuklearnog oružja u Poljskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala