- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Satanski hram tuži Indijanu zbog zabrane abortusa

© The Satanic Temple Courtesy PhotoSatana
Satana - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Satanistički hram podneo je tužbu protiv države Indijane zbog odluke o skoro potpunoj zabrani abortusa. Oni tvrde da zabrana krši verska prava njihovih sledbenika i Ustav SAD.
Guverner Indijane Erik Holkomb i državni tužilac Tod Rokita imenovani su u tužbi kao optuženi.
Satanski hram sa sedištem u Salemu, ima 1,5 miliona članova širom sveta, uključujući 11.300 članova u Indijani.
U tužbi je navedeno da je ženskoj članici Satanističkog hrama koja živi u Indijani uskraćeno pravo da ostvaruje svoja verska uverenja tako što je onemogućena da izvrši abortus na osnovu novog zakona. Prema navodima tužbe, žena je zatrudnela „bez njenog pristanka“,
u tužbi se navodi da članice Satanističkog hrama imaju pravo da prekinu neželjenu trudnoću u skladu sa ispoljavanjem svojih verskih uverenja.
Time što Indijana kriminalizuje abortus, ovim članovima se uskraćuju njihova verska prava što krši Zakon o vraćanju verskih sloboda, navodi se u tužbi.
Uprkos tome što se često identifikuje sa Crkvom Satane ili obožavanjem Satane, Satanski hram ne veruje u biblijsku Satanu. Umesto toga, poštuje „alegorijskog Satanu opisanog u epskoj pesmi Izgubljeni raj — branioca ličnog suvereniteta od diktata verskog autoriteta, navedeno je na njihovoj veb stranici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala