- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska delegacija stigla u Beč: OPEK+ razgovara o smanjenju obima proizvodnje nafte

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastava OPEK-a na sednici u Beču
Zastava OPEK-a na sednici u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Delegacija iz Rusije, na čelu sa potpredsednikom ruske Vlade Aleksandrom Novakom, stigla je u Beč gde će se danas održati sastanak naftne alijanse OPEK+, saopštio je Sputnjiku obavešten izvor. To će biti prvi sastanak uživo od 2020. godine.

Na dnevnom redu je mogućnost novog smanjenja obima proizvodnje nafte, saopštio je naš sagovornik iz alijanse. Mediji su pisali da se razgovara o smanjenju obima proizvodnje za jedan do dva miliona barela dnevno. Moguće je da će zemlje dogovoriti postepeno smanjenje proizvodnje.

List „Fajnenšel tajms“ piše da će Saudijska Arabija nastojati da poveća cene nafte značajnim smanjenjem ponude, kako bi „naljutila Ameriku i pomogla Rusiji“.
Sa druge strane, „Si-En-En“ javlja da je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena, uoči sednice OPEK+, pokušala da odvrati članice organizacije od odluke o smanjenju obima proizvodnje sirove nafte.
Podaci sa berzi danas pokazuju da svetske cene nafte blago osciliraju. Trgovci sa opreznošću očekuju sastanak OPEK+, kao i makrostatistiku o zalihama u SAD.
U 13.18 časova po moskovskom vremenu, cena decembarskih fjučersa nafte marke „Brent“ pala je za 0,36 odsto, na 91,47 dolara po barelu, dok su novembarski fjučersi nafte „VTI“ pojeftinili za 0,47 odsto, na 86,11 dolara.
Ranije je Sputnjiku saopšteno da su, uoči sastanka u Beču, delegacije naftne alijanse vodile neformalne telefonske razgovore, ali da zasad nema jednoglasne odluke o smanjenju proizvodnje u OPEK+.
Naftna pumpa u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
EKONOMIJA
Blumberg: Uprkos sankcijama Rusija pobećuje na energetskom tržištu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala