- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Legat pesnika Raše Livade poklonjen Adligatu

CC0 / Pixabay / Knjige
Knjige - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Legat pesnika Raše Livade poklonjen je Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.
Zaostavštinu slavnog pesnika poklonila je Livadina ćerka Ksenija Livada i njena majka, tadašnja Livadina supruga, književnica i prevodilac Jasmina Tešanović.
Ugovor o legatu potpisan je prošle godine u Torinu i obuhvata književnikovu biblioteku, arhivsku građu, nagrade, lične i umetničke predmete iz pesnikovog stana, pisaću mašinu koju je pesnik koristio i mnoge druge zanimljive i za istoriju književnosti značajne predmete.

Jedan od istaknutih srpskih pesnika Raša Livada rođen je u Subotici 1948. i autor jetri knjige poezije „Poprskan znojem kazaljki“, „Atlantida“ i „Karantin“, kao i poema „Ranjeni ditiramb“, „Horoskop“ i „Rađanje soneta“. Bio je osnivač književnog društva „Pismo“, a u saradnji s Maticom srpskom iz Novog Sada uređivao je i istoimenu biblioteku.
Osnivač je i nekoliko časopisa među kojima su Ruski almanah, Istočnik, Erazmo, Mezuza i Šekspir i komedija. Bio je predsednik beogradske sekcije Udruženja književnika Srbije i prvi predsednik Odbora za zaštitu umetničkih sloboda, takođe je i jedan od osnivača Srpskog književnog društva.
Autor je antologija „Svetska poezija danas“ iz 1981. i „Moderno svetsko pesništvo“ iz 1983. godine, a preveo je i poeziju Roberta Grejvsa,Huana Ramona Himenesa, Jehude Amihaja i T. S. Eliota. Za svoj književni prevodilački rad Raša Livada je dobio Brankovu nagradu, nagradu Milan Rakić, kao i Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda.
Livada je bio vesnik jedne nove generacije književnika otvorene ka svetu i njegov odnos prema književnosti, njegov balans između naše kulture i kultura drugih naroda primer je koji treba slediti.

Predsednik Adligata, advokat i književnik Viktor Lazić, istakao je da je legat već preuzet, a izbor iz legata je dostupan javnosti pored spomen-sobe drugog značajnog pesnika čija zaostavština se čuva u Adligatu, akademika Miodraga Pavlovića.
Ova dva velikana spaja i neobična posveta koju je Raša Livada napisao Pavloviću na svojoj prvoj knjizi „Poprskan znojem kazaljki“:
„Pošto je ova knjiga postala nešto po čemu me ljudi prepoznaju, postala deo moje fizionomije a i sama poezija zauzela veliki deo moje glave trebalo bi da vam poklonim moju glavu i da na čelo napišem svoju posvetu a vi da je stavite u vašu biblioteku. Pošto mi glava još jedan deo vremena zaista treba primite ovu knjigu kao zalog. Vaš odani i verni prijatelj i poštovalac Raša Livada, Zemun
30.9.1969.“
Udruženje Adligat podržalo je i peticiju za hitnu izmenu spomen ploče Raši Livadi postavljenoj u Zemunu koja je podignuta bez saglasnosti naslednika i na kojoj je pogrešno citiran stih autora.
Naime, na spomen ploči je napisano: „A Livada kaže: Zemun je svet“, što su reči koje slavni pesnik nikada nije napisao, čime je oštro prekršen Zakon o autorskim pravima, a naneta je šteta i korektnom i moralnom principu poštovanja kulturne zaostavštine kao takve.
„Spomenici ostaju posle svih nas, a stihovi pesnika, pogotovu velikih pesnika, jednostavno se ne smeju dopisivati, ma koliko se nekome intervencija momentalno činila prikladnom. Ovde je u pitanju nepoštovanje misli i zaveštanja slavnog pesnika, i njegovog dela posvećenog voljenom gradu. Raša Livada je svoj život živeo kao svoju poeziju i svaka napisana i objavljena autorska reč mu je bila svetinja", izjavila je Ksenija Livada.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala