- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kanski pobednik, film o krahu Zapada otvara Slobodnu zonu

© Tanjug / Rade PrelićEmir Kusturica i švedski reditelj Ruben Estlunda na Kustendorfu.
Emir Kusturica i švedski reditelj Ruben Estlunda na Kustendorfu. - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Filmski festival Slobodna zona biće održan od 3. do 8. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a ovu prestižnu filmsku smotru svečano će otvoriti domaća premijera filma „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda u MTS dvorani.
Novi film švedskog reditelja Rubena Ostlunda (Turista, Skver), doneo mu je Zlatnu palmu za najbolji film 75. Kanskog filmskog festivala.
„Trougao tuge“ je direktna kritika kapitalističkog društva i govori o krahu zapadne civilizacije.
Ruben Ostlund hirurški precizno secira pogrešna mesta društvenog poretka. Svet u kome živimo ogledalo je licemerja u kojem bogati bivaju bogatijima a siromašni postaju siromašniji, skoro nevidljivi.
Luksuzno krstarenje kojim su se zaputili bogati i još bogatiji, neće stići na destinaciju.
Ali će stići gde je potrebno. Kapetan broda je besni marksista, kojeg glumi Vudi Harelson. Kao njegov opozit javlja se Zlatko Burić, u ulozi posvedočenog kapitaliste.
I tako film, zapravo, i jeste građen – u potpunim suprotnostima koje moraju da žive zajedno i moraju jednom da se sretnu da bi preživele.
Doslovno, jer brod završava na pustom ostrvu.
„Trougao tuge“ je istovremeno i film detalja, britkog humora i prenaglašenih scena. Tera da se svet ne posmatra samo iz privilegovane pozicije, već da se vidi šta je opsenarski nastrojena društvena hijerarhija uradila pravim ljudima.
Kako to izgleda kada influenseri, bogataši i „elita“ završe na milost i nemilost služavke koju do pre koji tren nisu ni primećivali.
Red smeha, red neverice i red neprijatnosti, sve upakovano u veliku metaforu broda koji tone – kanski pobednik donosi možda i najbolju satiru ove godine.
Šta je trougao tuge po kojem je film dobio ime?
Pored jasne aluzije na vizuelni prikaz hijerarhijske moći, sintagma je i termin iz estetske hirurgije koji ukazuje na nabore kože koji se stvaraju mrštenjem a to, znamo, nikako nije dozvoljeno u ovom lažno nasmejanom svetu gde je samo sreća prikazana na društvenim mrežama i stanje na računu merilo uspeha.
Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.
Ruben Estlund - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2018
Slavni švedski reditelj: Ideju o ruskoj pretnji lansira industrija naoružanja (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala