- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodikov savetnik upozorava: Britanci umešali prste, mali korak do Majdana u Srpskoj /video/

© Tanjug / OKSANA TOSKICProtest opozicije u Banjaluci pod nazivom "Oslobodimo Srpsku"
Protest opozicije u Banjaluci pod nazivom Oslobodimo Srpsku - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Priča o izbornoj krađi pokušaj je pravdanja kolosalne gluposti koju je opozicija pokazala u izbornoj noći. Kakvi su im dalji planovi ne znam, verovatno ih krije sadržaj razgovora koji su imali sa predstavnicima britanske ambasade u Sarajevu. Ne zaboravite da je od delegitimisanja izbora do Majdana mali korak.
Ovako Milan Tegeltija, pravni savetnik srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika, komentariše pozadinu najave opozicije (PDP i SDS) da će Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneti zahtev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsednika Republike Srpske kao i proteste koji se pripremaju.

I bez Doboja i Zvornika, pobeda je ubedljiva

Deligitimisanje izbornog procesa pokušaj je, kaže Tegeltija, da se pravljenjem krize i vršenjem pritiska na Centralnu izbornu komisiju destabilizuje RS.
© Sputnik / Branko MaksimovićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Milorad Dodik

„Izborni rezultati za mesto predsednika RS su neupitni i niko to ne može osporiti. U razlici od 30 hiljada glasova, kada biste izbrisali i Zvornik i Doboj, na koji se oni žale, ostaje razlika od 18 hiljada. Doboj donosi 12, a Zvornik 4,5 hiljade što je ukupno 16, 5 hiljada glasača. Kako možete onda tvrditi da ste pokradeni, kada je razlika u glasovima i bez dve pomenute opštine u korist Milorada Dodika nepobitna?“

Destabilizacija kao cilj

Ovakvim manipulacijama, opozicija, uveren je Tegeltija, pokušava da relativizuje svoj peh u izbornoj noći i proglašenje pobednika na ulicama Banjaluke, i drugo da, verovatno u dogovoru sa stranim ambasadama uzdrma Srpsku.

„Dva sata iza ponoći objavljeni su rezultati SNSD koje je sledeće jutro potvrdila Centralna izborna komisija. Potez opozicije koja je sa uvidom u iste rezultate glasanja izašla da slavi pobedu na ulicama Banjaluke je žalostan, ali i opasan. Šta bi se desilo da su se sreli ljudi koji proslavljaju stvarnog pobednika Milorada Dodika sa pristalicama lažnog pobednika gospođe Trivić. Da je došlo do incidenta, ko bi tu bio kriv?“

© AP Photo / Radivoje PavicicJelena Trivić
Jelena Trivić - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Jelena Trivić

Kooperativni saveznici ili podanici Zapada?

Drugo, postavlja pitanje Tegeltija, šta jedna politička partija, dan nakon izbora, radi sa predstavnikom strane ambasade u BiH koja se ne bi smela petljati u izbore ni u BiH ni u RS.

„Ne znamo sadržaj razgovora ali ostaje prostor za sumnje i pretpostavke. Zapad nikada ne igra na sve ili ništa već politika Zapada pretpostavlja da svaka igra -dobija. Zapad koristi pukotine i slabosti, u ovom slučaju to je opozicija koja se sama ponudila kao kooperativna politička snaga u RS. A šta znači ta kooperativnost? Nisu oni ravnopravni sagovornici Zapadu, već njegovi poslušnici“.

No, i pored snishodiljive politike opozicionih političkih partija u RS, PDP i SDS dobili su crveni karton od građana, ističe naš sagovornik. Da narod u RS ne podržava takvu vrstu podaničke politike govore izborni rezultati gde je Željka Cvijanović dobila 100 hiljada glasova više od Mirka Šarovića dok je Milorad Dodik ubedljivo pobedio za predsednika RS.

Zapadu trebaju „njegovi“ Srbi

Na pitanje da li opstrukcije koje su bile usmerene na Milorada Dodika u mnogo većoj meri nego na Željku Cvijanović govore da Zapadu za ostvarivanje političkih ciljeva trebaju njihovi Srbi na nivou RS, a ne na bosanskohercegovačkom nivou, Tegeltija odgovara: Trebaju njima njihovi Srbi svuda.

„Bilo je jasno da narod u RS ne može da podrži podaničku politiku opozicionih političkih partija na nivou BiH. To je bilo jasno i Zapadu i opoziciji i zato su sve karte bačene na predsednika RS. Cilj je bio da dobiju mesto predsednika Republike koji će da utiče na formiranje vlade. Shvataju da suštinska vlast leži u entitetima, a ne na nivou BiH“.

Poništavanje demokratije

Oni razumeju, kaže Tegeltija, da je ključno dobiti izbore, a da biste formirali Vladu, napominje, predsednik Republike mora da predloži mandatara.
© Sputnik / Branko MaksimovićIzborni štab PDP tokom izbora u BiH
Izborni štab PDP tokom izbora u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Izborni štab PDP tokom izbora u BiH

„Oni su čak išli dotle da je gospođa Trivić nekoliko dana pred izbore rekla da nju ne zanima ko će pobediti u Narodnoj skupštini. Izjavom da će naći mandatara koji odgovara njenom izbornom programu, ona je poništila parlamentarnu demokratiju jer predsednik Republike ima obavezu da imenuje mandatara koji može da obezbedi 42 poslanika, a ne nekog po ličnom izboru“.

Nije opozicija alternativa

Ona je, kaže Tegeltija, već tada bila spremna da pravi krizu vlasti što se potvrdilo u izbornoj noći.
© Sputnik / Branko MaksimovićRepublika Srpska
Republika Srpska - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Republika Srpska

„Mislim da je dobro da RS ima dobru vlast i dobru opoziciju koja će biti korektiv vlasti, ali ona, uz to, mora biti patriotska i odgovorna. Takva opozicija je potrebna RS. Ovakva opozicija, nepatriotska i neodgovorna, zaista nije alternativa vlasti“.

Da prizna rezultate izbora bilo bi dobro i za samu opoziciju i za afirmaciju demokratske kulture, ali to, zaključuje Tegeltija, niti je bitno niti nužno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala