- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Centralna izborna komisija BiH: Zahtevi za ponovno brojanje glasova preuranjeni

© Sputnik / Branko MaksimovićIzbori u Bosni i Hercegovini
Izbori u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Predsednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je da je bilo kakav zahtev za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova preuranjen jer, prema Izbornom zakonu BiH, CIK taj proces počinje tek nakon što utvrdi rezultate.
Arnautović je podsetio da Izborni zakon predviđa dve pravne situacije, a prva je utvrđivanje izbornih rezultata, a druga je potvrđivanje izbornih rezultata koji su konačni i koji se objavljuju u Službenom glasniku BiH.
„Sve dok ne utvrdimo izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu“, istakao je Arnautović za Srnu i poručio da će CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH.
On je naveo da je CIK primio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mesta u 70 opština i gradova u BiH.
Arnautović je poručio da će svaki zahtev biti pomno razmotren, računajući najavljenu žalbu opozicije iz Republike Srpske – PDP-a i SDS-a.
Predsednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović najavili su da će danas predati CIK-u BiH zahtev za ponovno brojanje glasova za nivo predsednika Republike Srpske, prenela je RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala