- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U ovakvu Evropu kakva je danas Srbija ne treba da žuri: Grandiozni opus Milorada Ekmečića

© Sputnik / Lola ĐorđevićSabrana dela Milorada Ekmečića
Sabrana dela Milorada Ekmečića - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Milorad Ekmečić nikada nije gubio iz vida jednu misao – zlatnu nit istine za kojom je tragao, izjavio je akademik Vasilije Krestić na predstavljanu sabranih dela Milorada Ekmečića za koja je napisao predgovor.
U Domu Vojske Srbije predstavljena su danas Sabrana dela istoričara Milorada Ekmečića u 15 knjiga, koja na 11.000 strana, sadrže stvaralaštvo jednog od najvećih istoričara koje je Srbija imala, neumornog naučnika posvećenog sudbini svog, srpskog naroda.

Da je bio političar završio bi u Hagu

„Posebna odlika Ekmečića kao istoričara je u tome što je bio podjednako dobar poznavalac i nacionalne i opšte istorije i što je pojave i zbivanja iz naše nacionalne prošlosti povezivao sa dešavanjima iz opšte istorije. Izuzetno obrazovan, on je raspolagao prostranim znanjima iz ranih naučnih oblasti, posebno onih iz društvenih nauka kao što su sociologija, ekonomija, psihologija, filologija, filozofija i filozofija istorije i druge. Široka učenost i izuzetno dobra obaveštenost krasila je studije istoričara Ekmečića koji je bio odličan analitičar i još bolji sintetičar“.
Izuzetnu pažnju Ekmečić je posvetio osnivanju nacionalnih država na Balkanu, a iz domena opšte istorije, izučavanju osnova autoritatnih režima u Evropi, istako je Krestić i dodao da se tumačenje uloge religije i crkve u istoriji srpskog i drugih naroda na Balkanu nalazi u središtu njegovih naučnih interesovanja uz borbu velikih sila za prevlast na Balkanu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić na predstavljanju "Sabranih dela Milorada Ekmečića"
Aleksandar Vučić na predstavljanju Sabranih dela Milorada Ekmečića - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Aleksandar Vučić na predstavljanju "Sabranih dela Milorada Ekmečića"
Ekmečić je, prema Krestiću, iz prošlosti sagledavao sadašnjost, a iz sadašnjosti naslućivao budućnost, tako da je svojevremeno izjavio da u ovakvu Evropu kakva je danas Srbija ne treba da žuri i nagovestio da dolazi era prljavih manjih i većih ratova na svim područjima oko Rusije.
Ekmečić je pokazao da je bio i sjajan politički analitičar, rekao je Krestić i podsetio da je jedno kratko vreme bio i politički angažovan. Da je nastavio da se bavi politikom, danas bi bio verovatno jedan od haških optuženika, zaključio je Krestić.

„Budućnost gledamo kroz tamu“

Akademik Slaveko Terzić, jedan od inicijatora objavljivanja Ekmečićevih sabranih dela i bivši ambasador Srbije u Moskvi rekao je da promocija Ekmečićevih dela, velikana srpske nauke, jednog od najvećih istoričara koje je Srbija imala, ima izuzetan kulturni i naučni događaj.
Terzić je podsetio na Ekmečićeve reči da je svaka istorija dijalog prošlosti i sadašnjosti, jer nijedno dešavanje nije bez korena u prošlosti i dodao da se on delom svrstao u sam panteon srpske istorijske nauke ne samo kao pisac već i mislilac.
Podsetio je na Ekmečićeve reči da se jugoslovenska država 1992. godine raspala po šavovima koje je od 1948. stvarao jugoslovenski komunizam podržavan od strane američke vlade.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSlavneko Terzić
Slavneko Terzić - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Slavneko Terzić
„Ekmečić je često isticao da je posle sloma komunizma u Jugoslaviji 1990. godine ponovo oživela ideologija o navodnoj superiornosti zapadne nad istočnom civilizacijom u čemu je navodno bitna razlika između Hrvata i Srba. Pojavom modernih rasističkih teorija, kaže on, ova ideologija konzervativnog katoličkog filozofa Žozefa de Metra o inferiornoj vizantijskoj civilizaciji dobila je novi podstrek. I na kraju, drugo izdanje svoje Istorije Srba Ekmečić je završio sa naglašenim pesimizmom. Budućnost gledamo kroz tamu. Istorija građanskog rata 1992-95. odvijala se u okviru američkog aksioma da srpski narod mora ostati u isfragmentiranom izdanju, bez višeg stepena jedinstva.“
Terzić je istakao da je delo Ekmečića ne samo neiscrpna riznica istorijskih znanja, nego i nauk za budućnost. Kod Srba je istorija bila stalan i mukotrpan napor da se očuva identitet, citirao je Terzić Ekmečića.

Staljingradska bitka – najveća u istoriji čovečanstva

Glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić istakao je da je više puta razgovarao sa Ekmečićem za koga ga veže i prijateljstvo, ali i da je jedan višečasovni intervju sa Ekmečićem zauvek nestao u bombardovanju.
Vučelić je govorio o Ekmečićevim stavovima o Rusiji i rusofobiji citirajući da je Staljingradska bitka u Drugom svetskom ratu, najveća bitka u istoriji čovečanstva.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Vučelić
Milorad Vučelić - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Milorad Vučelić
„Na pitanje sa samog kraja 2014. da li je moguće da se mi Srbi ponovo nađemo u središtu neke svetske krize, Ekmečić odgovara: Strah me je da izustim da to nije samo moguće, nego je neizbežnost koju mi sami ne stvaramo nego nam se nameće. Srbi su na nesrećnom strateškom putu koji se ne može zameniti za neko mirnije mesto. Građanski rat u Ukrajini, kaže Ekmečić 2014, jedan je od faktora više sile koja odlučuje o našoj sudbini. To ne znači da ukrajinska kriza mora da eskalira u svetski rat“, zaključio je Vučelić.
Na promociji sabranih dela Milorada Ekmečića govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvovali su ministri Maja Gojković, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, akademici Matija Bećković, Svetislav Božić, Jovan Delić…
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
SRBIJA
Vučić: Pred nama je najteži period, teži od 1990-tih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala