- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija izvodi eksperimente sa stranim satelitima

© Foto : Ivan Vagner / RoskosmosPogled iz Međunarodne svemirske stanice
Pogled iz Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Ruske Kosmičke snage izvode eksperimente sa stranim satelitima u orbiti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije povodom 65. godišnjice Kosmičkih snaga.

„Stručnjaci Glavnog centra za izviđanje situacije u kosmosu posebnu pažnju su posvetili praćenju sastava i stanja orbitalnih grupacija stranih svemirskih sistema, kao i izvođenju eksperimenata u orbitama sa svemirskim letelicama inostranih država“, saopštio je ruski vojni resor.

Kako se dodaje, dežurna sredstva ruskog sistema za upozorenje na raketni napad, kao i specijalizovana sredstva sistema za kontrolu svemirskog prostora i PRO u toku godine su detektovali preko 150 lansiranja stranih i domaćih balističkih raketa i svemirskih raketa.
Ministarstvo odbrane ističe da će u Rusiji do 2025. godine biti raspoređeno više od 12 novih optičko-elektronskih i radio-tehničkih sistema za kontrolu svemirskog prostora.
Na današnji dan 1957. godine u SSSR-u je počela kosmička era – sa kosmodroma „Bajkonur“ je uspešno lansiran prvi veštački Zemljin satelit. Za pripremu, lansiranje i kontrolu prvog satelita tokom orbitalnog leta bili su zaduženi stručnjaci Kosmičkih snaga.
Zemlja, Mesec i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
RUSIJA
Upozorenje iz Rusije: SAD bi mogle da iskoriste ukrajinsku krizu kako bi razmestile oružje u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala