- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Patrik Beson za Sputnjik: Novak je izabrao put slobode umesto povratka u potčinjenost

© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Ekskluzivno
Sloboda nije samo reč, ona je put. Vi birate da pratite taj put ili da se vratite u potčinjenost. Novak je izabrao prvu opciju. Njegovo telo je njegovo vlasništvo, njegova crkva, njegova zemlja. Neće ga izdati za milione evra, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik francuski pisac Patrik Beson.
Osvedočeni prijatelj Srbije, autor „Krika protiv klevetnika Srbije“ koji od početka devedesetih do danas - kroz tekstove, polemike, nastupe - brani interese našeg naroda, biće jedan od gostiju na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.
Pisac više od 50 romana prevedenih na gotovo sve svetske jezike ( najpoznatijih 20 prevedeno je na srpski), tridesetak knjiga – eseja, zbirki članaka, aforizama, pozorišnih komada, stalni saradnik prestižnih francuskih nedeljnika, Beson će sajamskoj publici predstaviti svoju novu knjigu „Đoković: odbijam: rat zvezde“, autentičnu biografiju jednog od najboljih sportista planete.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuFrancuski pisac Patrik Beson
Francuski pisac Patrik Beson - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Francuski pisac Patrik Beson
Zapitavši se da li je biti Srbin prokletstvo ili blagoslov i da li je Srbija zemlja, ideja ili stanje, francuski pisac sa prepoznatljivom osećajem za pravdu i humanost analizira život srpskog tenisera koji za njega nije igrač već – sveštenik.
„Dete igra, a šampion se moli. Moli se za pobedu u meču, što je drugo ime za večnost. Novak nije čovek, on je papa druge planete: svoje. On je nežan ratnik, koji se uglavnom bori protiv sebe“, kaže Beson za Sputnjik.
Da li ste pristrasni kada poredite Novaka i Puškina, tvrdeći da pišu na isti način - brzo i dobro?
- Puškina je ubio francuski metak. Bio je arogantan i drzak. Njegovo pisanje je bilo brzo, čisto, snažno. Poetično naravno. Puno humora i nežnosti. Kao Novakov stil u tenisu. Ruski pisac preminuo je u 37. godini života, a to je godina kada teniseri odlaze u penziju!
Knjiga izlazi gotovo istovremeno u Francuskoj, u kući „Louison éditions“ i u Srbiji, u izdanju Čigoja štampe, u ediciji „Disident“. Da li ste zapravo i Vi i Novak, gledano očima zapadnog sveta, disidenti, gospodine Beson?
- Nemoguće je da umetnik bude srećan u društvu jer nijedno društvo nije umetničko. Zato mnogi umetnici rano umiru, odmah nakon što završe svoj sveti posao.
Pre više od jednog veka vaš sunarodnik Emil Zola objavio je čuveno delo „Optužujem“ dižući glas protiv laži a za odbranu nevinog čoveka. Ima li neke tajne veze između Zolinog „Optužujem“ i vašeg „Odbijam“?
- Svaki dan, na Monmartru, prolazim pored poslednje Zoline kuće, ulicom Brisel, gde čekam autobus broj 68. Tamo je umro, antisemitski fanatik ga je otrovao gasom. Njegova borba je bila teža od moje i zbog nje je izgubio život. A Novak je zatvorenik medijskog, a ne osuđeničkog zatvora.
© Foto : Čigoja štampaKnjiga "Đoković: Odbijam / rat zvezde" francuskog književnika Patrika Besona
Knjiga Đoković: Odbijam / rat zvezde francuskog književnika Patrika Besona - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Knjiga "Đoković: Odbijam / rat zvezde" francuskog književnika Patrika Besona
S obzirom na vaš odnos prema nama, da li ste dodatno srećni što je čovek o kojem pišete – Srbin?
- Novak: vedro lice posleratne Srbije. Ne zaboravite Anu Ivanović i Jelenu Janković! Oni su slika mirne, darovite i moderne Srbije.
Uskoro dolazite u Beograd, bićete gost Sajma knjiga, ali i mnogih prijatelja u Srbiji. Da li se radujete tim susretima, sa Beogradom, Beograđankama, sa narodom koji ste sa toliko strasti i voleli i branili?
- Sa Beogradom sam 32 godine, od 1990 do 2022 delio prijateljstva, poverenja, zabavu, strah - posebno tokom bombardovanja - strast, dosadu, sreću i, nažalost, previše tuge. Beograd: jedino mesto na planeti gde bih želeo da budem sahranjen posle moje smrti. Ali ne pre toga!
63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
KULTURA
„Povratak napisanih“: Beogradski sajam knjiga od 23. do 30. oktobra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala