Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Objavljen Proglas za odbranu Kosova

© AP Photo / Bojan SlavkovicItalijanski karabinjeri u sastavu Kfora u severnoj Mitrovici
Italijanski karabinjeri u sastavu Kfora u severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Profesori, akademici i deo opozicije objavili su danas Proglas za odbranu Kosova, ocenjujući da je poslednji trenutak da se promeni kosovska politika Srbije i pripremili deklaraciju o reintegraciji pokrajine u ustavno-pravni poredak Srbije.
U deklaraciji se navadi da su neprihvatljivi svi predlozi koji podrazumevaju podelu, razmenu teritorija, odricanje od Kosova i Metohije, predaju dela ili cele teritorije, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ili na bilo koji način ugrožavaju budućnost celovite pokrajine u sastavu Srbije.
„Niko nema ni pravo ni legitimitet da radi u tom pravcu niti da potpisuje bilo kakve međunarodno obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije“, navodi se u Deklaraciji o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije koju je pročitao akademik Matija Bećković.
Deklaracija dalje nalaže da je jedino rešenje koje je prihvatljivo i poželjno za Srbiju – puna reintegracija čitave teritorije Kosova i Metohije „sa svim svetinjama, građanima koji tamo žive i prirodnim resursima u ustavno pravni poredak Srbije“.
„Kao deo tog procesa, spremni smo za otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosmetskih Albanaca o izgradnji poretka vladavine prava za sve etničke zajednice i sve gradjane i načinima na koji će se ova ustavno-pravna reintegracija obaviti na zajedničku korist“, navodi se u deklaraciji.
Pored Bećkovića, o deklaraciji su govorili i profesor Miloš Ković, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, Miša Đurković iz Instituta za evropske studije, lider pokreta Dveri Boško Obradović, jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović i član stranke Zavetnici Miroslav Vasić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala