- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Neadekvatna i proizvoljna odluka“: Japan proteruje ruskog diplomatu

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Japana
Zastave Rusije i Japana - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Vlada Japana proteruje službenika generalnog konzulata Rusije u Saporu (prefektura Hokaido) kao odgovor na hapšenje i proterivanje japanskog konzula u Vladivostoku, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajaši.
„Kao odgovor na takve postupke ruske strane, obavestili smo jednog konzula iz generalnog konzulata Rusije u Saporu da je proglašen za personu non grata“, rekao je portparol, istakavši da ruski diplomata „treba da napusti zemlju do 10. oktobra“.
Tokio smatra da akcije Moskve protiv japanskog konzula „krše međunarodno pravo“, naglasio je Hajaši.

Japanu izražen protest

Ambasador Rusije u Japanu Mihail Galuzin sastao se sa zamenikom ministra spoljnih poslova Japana Takeom Morijem kome je izražen odlučan protest zbog „neadekvatne i proizvoljne odluke japanske strane da proglasi ruskog konzula u Saporu za personu non grata“.
„Šef diplomatske misije je istakao da japanska strana neosnovano povlači paralele između tog postupka i nedavnog proterivanja iz Rusije konzula Generalnog konzulata Japana u Vladivostoku. Poslednji je počinio očigledna nezakonita dela i ruska policija ga je uhvatila na delu dok je pokušavao da dobije poverljive informacije u zamenu za novčanu nadoknadu“, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Japanu.
Ruski diplomata, za razliku od japanskog konzula, „nije počinio nikakve radnje koje su u suprotnosti sa njegovim statusom“, konstatuje ruska ambasada.

„Očigledno je da ovakav korak japanske strane može da dovede samo do daljeg pogoršanja bilateralnih odnosa koji su se ionako degradirali u poslednje vreme usled destruktivne politike Tokija“, zaključuje ruska strana.

Ranije je ruska Federalna služba bezbednosti privela japanskog konzula u Vladivostoku pod optužbom da se bavio prikupljanjem obaveštajnih podataka.
Led na mostu prema ostrvu Ruski u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
RUSIJA
Priveden japanski konzul u Vladivostoku zbog špijunaže, sutra napušta Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala