- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Poljska i Litvanija jačaju vojne snage kod beloruskih granica, Ukrajina provocira

© AP Photo / Czarek SokolowskiPoljska vojska
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Poljska jača vojne snage kod beloruskih granica, a Litvanija se trudi da ne zaostaje za njom.
Lukašenko je istakao da se u zemljama koje se graniče s Belorusijom nalazi grupacija NATO-a od oko 25.000 ljudi.

„Poljska je najaktivnija. Na jugu beloruskog pravca formira se nova mehanizovana divizija, na severu i istoku zemlje formiraju se kadrovske brigade teritorijalne odbrane Poljske“, rekao je Lukašenko.

Takođe je primetio da se ne smanjuje intenzitet izviđačkih letova u blizini granica Belorusije.
„Aktivno se sprovodi operativna i borbena obuka, uključujući i angažovanje poligona Pabrade u Litvaniji koji je udaljen svega 15 kilometara od državne granice Belorusije“, rekao je Lukašenko.
Predsednik Belorusije je dodao da „pod maskom podrške Kijevu niz evropskih zemalja realizuje svoje planove naoružavanja savremenim primercima naoružanja i tehnike i jačanja svojih armija“.
Prema Lukašenkovim rečima, Ukrajina organizuje provokacije na granici s Belorusijom.
„Ukrajina strahuje da se i Belorusija ne uključi u rat, ali ona sama stalno provocira na granici“, ocenio je predsednik Belorusije.
Lukašenko je dodao da je Ukrajina na beloruskoj granici koncentrisala grupu koja broji do 15.000 vojnika. Tamo postavlja blokade na putevima, oprema kontrolne tačke i položaje.

„Jednom rečju, ne samo da se zabarikadirala, nego je podigla zid. Stalno vrši optičko, radio-elektronsko, radio-tehničko izviđanje naše teritorije, vojske, objekata. Često svojim bespilotnim letelicama narušava liniju državne granice. A u međuvremenu se brinu i strahuju 'jao, da Belorusija ne uđe u rat'. I stalno provokacije na granici“, istakao je Lukašenko, naglasivši da nema potrebe za objavljivanjem mobilizacije u toj zemlji.

Stav Rusije o Ukrajini – jasan

„Stav Rusije nam je potpuno jasan i razumljiv: predsednik je više puta govorio o tome – oni su spremnisutra da sednu za pregovarački sto i da pregovaraju. Trezveno, na osnovu trenutne situacije… Situacija je napeta. Ne smanjuje se intenzitet specijalne vojne operacije. Zapad aktivno doliva ulje na vatru u vidu vojne pomoći i sveobuhvatne podrške ukrajinskom režimu“, konstatovao je Lukašenko.

Učešće Belorusije u vojnoj operaciji

Lukašenko je saopštio da Belorusija učestvuje u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ali da ne šalje tamo svoje vojnike.
„Što se tiče našeg učešća u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, mi tamo učestvujemo i to ne krijemo. Ali mi nikoga ne ubijamo. Mi nikud ne šaljemo svoju vojsku. Ne kršimo svoje obaveze“, naglasio je predsednik.
Prema njegovim rečima, u Belorusiju svakog dana stiže nekoliko stotina ljudi.

„Da, mi ih lečimo. Lečili smo ljude, kada je trebalo. Da, hranimo ljude. I ne samo Ruse. Najviše hranimo one izbeglice, sirotinju koja nam dolazi iz Ukrajine, po 400-500 ljudi dnevno. Pa kako da ih ne nahranimo, kako da ih ne lečimo?! Eto takvo je naše učešće u ovoj vojnoj operaciji. Drugoga nema, niti će biti“, rekao je Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lukašenko: Mir u Ukrajini moguć za nekoliko dana, samo ako to Evropljani zaista žele
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala