- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ljutnja poraženih i „pranje obraza“: Zašto opozicija traži ponavljanje izbora za predsednika Srpske

© Sputnik / Milica MarkovićMilorad Dodik i Željka Cvijanović u izbornom štabu SNSD
Milorad Dodik i Željka Cvijanović u izbornom štabu SNSD - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Zahtev nekih opozicionih partija za ponavljanje izbora za predsednika Srpske je reakcija poraženih, kaže profesor Radomir Lukić. On ističe da do ponavljanja izbora na svim izbornim mestima u RS može da dođe samo ako na velikom broju izbornih jedinica ili na svim dođe do teških povreda pravila, a toga prema CIK-u nije bilo.
Stranaka Partiju demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS) najavile su da će zahtevati da se izbori za predsednika Republike Srpske ponove jer su, kako tvrde, bili neregularni. Nijedna od ove dve stranke za sada nije iznela nikakve dokaze za te optužbe, pa je upitno da li su ovo samo reakcije poraženih ili se iz svega može izroditi nešto drugo.

Neobičan zahtev – PDP "pere obraz"

Centralna izborna komisija (CIK) je potvrdila da je na Opštim izborima u BiH za predsednika RS pobedu odneo kandidat SNSD-a Milorad Dodik, a ne njegov protivkandidat Jelena Trivić iz PDP-a.
Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dr Radomir Lukić smatra da je zahtev PDP-a na više načina krajnje neobičan.
„Do ponavljanja izbora na svim izbornim mestima u Republici Srpskoj može da dođe samo ako na velikom broju izbornih jedinica ili na svim dođe do teških povreda pravila izbora kojima se birač sprečava da se izjasni o izbornim kandidatima,“ objašnjava profesor Lukić.
Ni pod kojim drugim uslovima ponavljanje izbora ne može da se desi, dodaje sagovornik Sputnjika.
„Mogu biti poništeni rezultati glasanja na nekom mestu i to ako se utvrdi da je stepen nepravilnosti bio takav da zahteva ponovno glasanje. Sumnjam da postoji toliki stepen nepravilnosti, ako ih je uopšte i bilo, koji bi doveo do ponavljanja izbora,“ napominje Lukić.
Kako kaže, misli da PDP na ovaj način pokušava da „opere obraz“ pred javnošću od onoga što je ta stranka sa svojim saradnicima i sa svojim kandidatom Jelenom Trivić učinio u izbornoj noći kada su bez osnova proglasili pobedu.
„Iluzorno je ponavljati da su oni to uradili i na prošlim Opštim izborima kada su se trkali za mesto srpskog člana u Predsedništvu BiH, kada je Miloradu Dodiku protivkandidat bio Mladen Ivanić,“ podseća profesor Lukić.

Ponavljanje izbora bi izazvalo haos

Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa iz Banjaluke, kaže da niko nije pa ni sam CIK BIH ni na koji način ukazao da su izbori za mesto predsednika Republike Srpske bili neregularni da bi bili poništeni.
„Za sad prema prvim izjavama CIK-a za to nema osnova, a sad druga je stvar što neki kandidat koji je izgubio misli da sve to nije regularno. Ali, teško je verovati da u ovakvoj organizaciji izbora i tako visokom broju glasova u razlici da se može govoriti o neregularnostima tih razmera da bi se izbori ponovili,“ ističe Šolaja.
On kaže da treba znati i da je pored izbora „jedan na jedan“ za izbor predsednika RS, SNSD odneo pobedu i u oba parlamentarna dela izbora.
„Ponavljanje izbora bi izazvalo ozbiljan politički problem i zato je bolje biti realan. Ako ima nekih prigovora u redu, ali konačni autoritet nad tim i konačnu odluku donosi Centralna izboran komisija BiH,“ napominje naš sagovornik.
Inače, PDP tvrdi, i pored saopštenja CIK da Dodik vodi sa oko 30.000 razlike u glasovima, da je Trivićeva odnela pobedu i navaljuju krivične prijave za, kako kažu, „izbornu prevaru koja se desila tokom noći“. Ponavljanje izbora u Doboju i još nekim biračkim mestima zatražila je Srpska demokratska stranka (SDS), jer je kako tvrdi na velikom broju biračkih mesta u brojnim gradovima i opštinama zbog neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana, a posebno pod okriljem noći, prekrojena izborna volja.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
REGION
Dodik: Moguće je da se Bošnjaci objedine i sa opozicijom iz Srpske formiraju Savet ministara BiH
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
REGION
Novi podaci CIK BiH: Dodik pobedio u 46, a Trivićeva u 17 opština
Fadil Novalić - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
REGION
SAD stavile premijera Federacije BiH na crnu listu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala