- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Džefri Saks: Mogao bih da se kladim da iza sabotaže Severnog toka stoji Amerika

© AFP 2023 / FRANCK FIFEDžefri Saks, ekonomista
Džefri Saks, ekonomista - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Profesor ekonomije na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks izjavio je za američku televiziju Blumberg da bi mogao da se kladi da iza sabotaže gasovoda Severni tok akcija iza koje stoji Amerika, a možda i SAD i Poljska.
"Mogao bih da se kladim da je uništenje akcija iza koje stoje SAD, možda i SAD i Poljska", rekao je Saks.
Na pitanje voditelja zbog čega to tvrdi, Saks je naveo postoje dokazi da su američki helikopteri, čija je baza u Gdanjsku, kružili iznad te oblasti u Baltičkom moru.
"Imali smo i pretnje od SAD ranije ove godine da ćemo na jedan ili drugi način ući u Severni tok. Imali smo i izjavu državnog sekretara Entonija Blinkena vrednu pažnje. Prošlog petka je na konferenciji za medije rekao da je ovo sjajna prilika. Čudan je to način delovanja. Izvinite, to je čudan način obraćanja ukoliko ste zabrinuti za međunarodni infrastrukturni objekat od vitalnog značaja", istakao je Saks.
"Znam da je ovo što govorim protiv našeg narativa i da nije dozvoljeno govoriti o ovim stvarima na Zapadu", istakao je Saks.
Curenje gasa na gasovodima Severni tok 1 i 2 zabeleženo je 27. septembra. Seizmografi na danskom ostrvu Bornholm zabeležili su podrhtavanje, a vlasti Danske i Švedske pokrenule su istragu, pošto sumnjaju na sabotažu gasovoda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala