- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dodeljena nagrada „Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina“ /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Fondacija „Zajedno za osmeh“Dobitnici nagrade Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina sa Goranom Petrovićem, osnivačem Fondacije Zajedno za osmeh
Dobitnici nagrade Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina sa Goranom Petrovićem, osnivačem Fondacije Zajedno za osmeh - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Nagrada „Milosrdna sestra – Darja Aleksandrovna Korobkina“ uručena je najboljim medicinskim sestrama-tehničarima. Uručenjem u Ruskom domu u Beogradu, u organizaciji Fondacije „Zajedno za osmeh“, ustanovljena je ova nagrada nazvana po medicinskoj sestri iz Prvog svetskog rata koja je poginula na planini Gučevo.
„U želji da sećanje na Darju živi, ustanovili smo nagradu za najbolje medicinske sestre – tehničare iz primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite u Republici Srbiji. Nagrada će poneti ime Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina. Ovim želimo da istaknemo požrtvovanost, hrabrost i ljubav Darje prema drugima, ali i da istaknemo medicinske sestre – tehničare čiji trud, zalaganje, požrtvovanost i hrabrost u nekim odlukama, delima podsećaju na Darju Aleksandrovnu Korobkinu. Medicinske sestre – tehničari su neizostavan i vrlo bitan član multidisciplinarnog tima. Sestrinska profesija je naročito u poslednje vreme došla do izražaja, u vreme velikih ličnih, moralnih i profesionalnih iskušenja. Pandemija korona virusom je pokazala da bez adekvatne nege, stručnosti i požrtvovanosti medicinskih sestara ni pozitivan ishod ne bi bio tako brz i ostvariv”, rekao je Goran Petrović, osnivač i upravitelj Fondacije „Zajedno za osmeh“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Fondacija „Zajedno za osmeh“Dodela nagrade Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina u Ruskom domu
Dodela nagrade Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Dodela nagrade Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina u Ruskom domu
On je takođe dodao da nagrada nosi ime po ruskoj bolničarki Darji Aleksandrovnoj Korobkinoj koja je poginula na planini Gučevo, nedaleko od Loznice, u Prvom svetskom ratu.
„Ova nagrada podseća nas na hrabrost ruske bolničarke Darje Aleksandrovne Korobkine koja je ne žaleći svoj život lečila srpske ranjenike na prvoj liniji fronta. Sa neviđenom odvažnošću, nadserijskom hrabrošću, zadivljujućim požrtvovanjem previjala je naše vojnike i pokazala ogromnu ljubav prema srpskom narodu“, objašnjava Petrović i dodaje da je ovo još jedan primer snažnih i neraskidivih veza srpskog i ruskog naroda.
Ovogodišnji i prvi dobitnici nagrade su:
Radenko Svetozarević iz Doma zdravlja „dr Ljubinko Đorđević“, Svrljig, iz primarne zdravstvene zaštite
Saveta Bajić, iz Opšte bolnice Kikinda, iz sekundarne zdravstvene zaštite
Slobodanka Zelić iz odeljenja za transplantaciju Klinike za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije iz tercijarne zdravstvene zaštite.
Nagradu od 10 dana plaćenog boravka na Zlatiboru donirala je opština Čajetina.
Dodela nagrada održana je u Ruskom domu u Beogradu, a pored brojnih gostiju, pripadnika struke, prisustvovali su i predstavnici Ambasade Ruske Federacije, Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu, Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, Ruske humanitarne misije i Foruma pacijenata Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala