- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši američki senator: Motiv za uništavanje „Severnih tokova“ ima pre svega Vašington

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Uđi u bazu fotografijaGasovod Severni tok u nemačkom gradu Lubmin
Gasovod Severni tok u nemačkom gradu Lubmin - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Motiv za uništavanje gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ je pre svega imao Vašington, izjavio je bivši senator američke države Virdžinija Ričard Blek u intervjuu Sputnjiku.

„Ja sam profesionalni sudija i gledam na zločine kako u pogledu motiva, tako i u mogućnostima da se uradi nešto slično eksploziji na velikim dubinama okeana. Malo je zemalja koje mogu to da učine“, rekao je Blek.

Senator je naveo da su Sjedinjene Američke Države bile zabrinute da će kako zima bude napredovala, ljudi u Evropi početi da protestuju, da zahtevaju ukidanje sankcija i obnavljanje isporuka gasa.

„Mislim da je uništavanje gasovoda bilo neverovatno zgodno, onda niko ne može da traži da se gas pusti, jer je to sada nemoguće učiniti. I ko ima motiv za tako nešto? Plašim se, da najviše motiva za to imaju CIA i Stejt department SAD“, naveo je bivši američki senator.

On smatra da je mala verovatnoća da je neka NATO država mogla da sprovede takvu operaciju bez koordinacije sa SAD, piše „Gazeta.Ru“.
Ranije je bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor govorio o koristima SAD od havarije na „Severnim tokovima“. Prema njegovim rečima, SAD imaju direktnu korist od uništavanja gasovoda, jer to povećava zavisnost Evrope od energenata iz SAD. Mekgregor je 30. septembra izjavio da su napad na „Severne tokove“ mogle da izvrše ili SAD ili Velika Britanija. On je naveo da je apsurdno kriviti Rusiju da je organizovala havariju i ukazao da Moskvi nije u interesu da uništi svoj vredan projekat.
Profesor ekonomije na Kolumbijskom univerzitetu Džefri Saks je takođe naveo da smatra da su SAD upletene u havariju gasovoda.
Na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“ otkrivena su curenja gasa 26. septembra. Kako je saopštila kompanija operator „Nord strim AG“, havarija je bez presedana i nemoguće je proceniti vremenski okvir za remont.
Vlasti Nemačke i Danske ne isključuju da su uzrok havarije sabotaže na gasovodima.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
RUSIJA
Gasprom: Prekinuto curenje gasa iz "Severnog toka", samo jedan krak ostao ceo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala