- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Već viđen scenario: Baražna paljba iz opozicionog tabora na Dodika /video/

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Baražna paljba iz opozicionog tabora po novom predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku je već viđen scenario a otkriva ko su pravi „krojači“ izbornih rezultata. Sve je već opisano u udžbeniku iz Vašingtona, kaže politički analitičar Obrad Kesić povodom pokušaja opozicije da ospori rezultate glasanja.
Da bi ulica „radila“ opozicija, kaže Kesić, mora da proglasi jaku pobedu i izmisli rezultat suprotan odlukama glasača.
Buran i dug dan i neizvesna noć, tako bi glasio rezime dvodnevnog boravka ekipe Sputnjika u Banjaluci, gradu koji je bio u fokusu javnosti u danu opštih izbora, onih koji se tiču izbora organa na nivou cele BiH, ali i onih koji određuju dalji strateški pravac Republike Srpske.
Iako izborni proces nije obeležen incidentima u toku glasanja, a uočene neregularnosti su u hodu otklanjane, prvi preseci glasova sa biračkih mesta koji su se ticali izbora za predsednika RS najavljivali su dinamične preokrete. Po mišljenju sagovornika Sputnjika, to su bili prvi signali da će opozicija već sutradan zatražiti od CIK poništavanje izbora, što se pokazalo nepogrešivo tačnom procenom. Naime, nakon objavljivanja rezultata obrađenog materijala koji Dodiku daju prednost u odnosu na Trivićevu za 30.000 glasova, stigla je poruka: poništavamo izbore.

Laž i obmana

Ali, krenimo redom. Nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta u RS, zvanični podaci koji su dolazili iz CIK, procenti obrađenih glasova i rezultati dramatično su se razlikovali u izveštajima koji su dolazili iz dva ključna izborna štaba, stranke SNSD Milorada Dodika i stranke PDP Jelene Trivić.
„Laž i obmana. Željka Cvijanović ubedljivo vodi, dok je Dodik na pragu pobede“, rekao je u svom obraćanju novinarima portparol SNSD Radovan Kovačević, odgovarajući na prozivke opozicije da SNSD manipuliše podacima te da obrađeni materijali sa terena daju nedvosmislenu prednost Jeleni Trivić.

„Pobeda“ na ulici

Između prvog obraćanja Kovačevića i slavlja na ulicama Banjaluke koje je nakon 72,3 odsto obrađenog materijala, organizovala opozicija nije prošlo puno vremena. Nešto iza ponoći na Trgu Krajina slavljena je „pobeda“ koju je analitičar Obrad Kesić u razgovoru za Sputnjik nazvao očekivanim scenarijem.
Istovremeno, iz gradskog štaba SNSD gde su pravljeni redovni preseci koje dostavljao CIK, tonovi su bili daleko umereniji, a prilikom prvog obraćanja medijima Milorad Dodik je pozvao da se sačekaju konačni rezultati, uprkos jasnim pokazateljima da je, kako je rekao, Banjaluka izgubljena, ali RS izvesno njegova.

Scenario je pripreman od ranog jutra

Činjenica da delovanje opozicije poziva na oprez bila je verovatno i razlog što je poslednje obraćanje Milorada Dodika i Željke Cvijanović novinarima bilo u pola tri ujutru, a tenzičnost koja je po zatvaranju biračkih mesta rasla, sa ovim odlaganjem obraćanja, dobila na dodatnoj dinamici.
Analitičar Obrad Kesić je u toku izborne noći upozorio na nemire kao opciju opozicije, podsećajući da je pre četiri godine kandidat opozicije i zajednički kandidat SDS i PDP takođe proglasio „pobedu“ na ulici.
„ Ovaj scenario smo gledali. Nekome odgovara da se unese strast u ovaj izborni proces i sve stavi pod znak pitanja. Ceo dan sam pratio medije, i one sa toka opozicije, i rekao bih da je taj scenario od početka izbornog dana pripreman, s obzirom da su unapred najavljivane neregularnosti i spremanje izborne krađe.“

Ko namešta igru?

U tom ključu treba čitati i amandman na izmene Izbornog zakona koji je podnet u toku trajanja izbornog procesa što je, ukazuje Kesić, kao činjenica nepoznata na Zapadu na kojem nije dopušteno menjanje pravila igre u toku utakmice. No, konstatuje, očigledno da je nekome odgovaralo da namesti igru u BiH i RS.
Ova koju smo, kaže, gledali na Trgu Krajina gde je, uprkos zvaničnim rezultatima, slavljena „pobeda“ Jelene Trivić, otkriva i pravila igre:
„Jedna od osnovnih stvari je da se kada izostanu rezultati, a u nadi da će ostati tanka prednost, u ovom slučaju Milorada Dodika, pokuša sa manipulacijama i preko CIK zatraži ponavljanje izbora.“

Važan je minimum jedinstva

Stvari funkcionišu, objašnjava Kesić, po principu da se prvo unese nepoverenje među građanima, zatim da se oni ubede da je rezultat koji oni priželjkuju realan i konačno da se rezultati stave pod znak pitanja.
Na pitanje da li je u opticaju i plan i da se u perspektivi prizna pobeda Milorada Dodika, ali formira vlada od stranaka koje bi opoziciono delovale, Kesić kaže da je i to moguće, ali bi to značilo ignorisanje volje građana koji su glasali za liderstvo i koaliciju koja je pokazala uspeh u tome da se održi stabilnost u RS.
„Vašingtonski priručnik nalaže i pokušaj pravljenja podela u vladajućoj koaliciji što su oni non stop i radili, forsirajući informacije o hapšenju članova jedne stranke u koaliciji i radeći na tome da se napravi svađa. Isto važi i za podele u glavnoj stranci u vladajuće koalicije, iako je Cvijanovićeva više puta pokazala da tu nema razlike između njenih i stavova Milorada Dodika.“
Pored svih pritiska važan je, upozorava Kesić, minimum jedinstva.
„Ne očekujem nagle zaokreta posebno jer su neke patriotske stranke prošle vrlo dobro na ovim izborima.“

Očekivana pobeda Željke Cvijanović

Kada je reč o izborima za srpskog člana predsedništva, može se reći da pobeda Željke Cvijanović, u odnosu na njenog političkog protivkandidata iz stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata Mirka Šarovića bila izvesna već sa prvim presecima CIK. Razlika u glasovima je sa novim obrađenim materijalima bivala sve veća i samo ukazivala na konačne rezultate po kojima je najviše glasova za Parlament BiH osvojio SNSD Milorada Dodika - 42,44 posto, dok se na drugom mestu našao SDS sa 18,83 posto bili očekivani.
Ubedljiva prednost Željke Cvijanović potvrdila je autentičnost svih analize i anketa javnog mnjenja rađenih uoči izbora a koje su ideju očuvanja srpskih nacionalnih interesa na nivou BiH vezivali za ime Cvijanovićeve.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
REGION
Novi podaci CIK BiH: Dodik pobedio u 46, a Trivićeva u 17 opština
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala