- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Artiljerijsko oruđe 2S7M Malka - Sputnik Srbija

UŽIVO Savezničke snage potpuno kontrolišu front u oblasti Kremene u LNR

Pratite nas
U toku je 222. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast ući će u sastav Rusije u granicama koje su postojale na dan njihovog formiranja i ulaska u sastav Rusije. EU razmatra i deveti paket sankcija protiv Rusije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:58 03.10.2022
21:35 03.10.2022
Savezničke snage u potpunosti kontrolišu front u oblasti Kremene u Luganskoj Narodnoj Republici, situacija je mirna, saopštio je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.
„Savezničke snage zauzele su položaje i drže odbranu duž kontakt linije na granicama Luganske Narodne Republike“, rekao je Filiponenko.
Filiponenko je objasnio da se u samoj Kremenoj, suprotno informacijama sa društvenih mreža, ne vode borbena dejstva.
„Jedinice Narodne milicije... spremne su da daju odlučan otpor neonacistima“, naglasio je on.
20:19 03.10.2022
Ukrajinska vojska u LNR koristila novi tip raketa za „Himars“
Ukrajinska vojska je počela da koristi nove tipove raketa za višecevne bacače raketa „Himars“ prilikom granatiranja Luganske Narodne Republike (LNR), rekao je Sputnjiku oficir iz predstavništva LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju Aleksej Getmanski.
„To je drugo naselje na koje su bacili ovaj tip raketa. Raketa M30 se lansira iz sistema M142 ‘Himars’. Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru je pre neki dan zabeležilo upotrebu ove vrste raketa u gradu Brjanka, a danas su se one koristile i u gradu Starobeljsk“, izjavio je Getmanski.
Prema njegovim rečima, novi tip raketa se razlikuje po tome što je punjen gelerima, odnosno kuglicama malog prečnika od volframa. Takav tip raketa se koristi za uništavanje neprijateljske vojske, ali s obzirom na to da je jedna pala u centar grada, u kome nema vojnih objekata, znači da su cilj, prema rečima oficira, bili civili.
19:38 03.10.2022
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
SVET
Ilon Mask izneo predlog za „ukrajinsko-ruski mir“
18:14 03.10.2022
Mediji: EU namerava da obuči 15 hiljada ukrajinskih vojnika
Nemački list „Špigl“ saopštio je da su poslednjih nedelja na radnom nivou zemlje-članice Evropske unije postigle dogovor da do 15 hiljada ukrajinskih vojnika prođe obuku van zemlje što je pre moguće.
Prema rečima diplomata koji su učestvovali u razgovorima, tri hiljade vojnika iz Ukrajine treba da prođe specijalnu obuku, kao što je taktička i borbena obuke za komandante ili kurseva za deminere.
17:00 03.10.2022
Ruske trupe uništile su dva bataljona Oružanih snaga Ukrajine koja su se probila kod Dudčana sa namerom da zauzmu Novu Kahovku i Kahovsku hidroelektranu, izjavio je za emisiju „Solovjov uživo“ šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.
„Sa severa su uspeli da se probiju na teritoriju oblasti. Tamo se nalazi naselje Dudčani. Krenuli su na Dudčane, da bi kasnije nizvodno išli do Kahovske hidroelektrane.... Proboj nije dugo trajao, kada je avijacija počela da radi i ispostavilo se da je uništeno mnogo ukrajinskih oklopnih vozila, kao i ljudstva... Poražena su praktično dva bataljona koja su dolazila iz pravca Dudčana. Oni su hteli da dođu do Kahovske hidroelektrane“, objasnio je on.
16:10 03.10.2022
Rukovodstvo EU pozvalo je visokog ruskog diplomatu u Briselu kako bi izrazilo protest protiv prisajedinjenja novih regiona Rusiji, potvrdio je za Sputnjik portparol Spoljne službe Evropske unije Piter Stano.
„Ovo je bio deo akcije koordinisane sa državama Evropske unije. Otpravnik poslova Rusije pozvan je danas popodne kako bismo preneli našu osudu nelegitimne aneksije ukrajinskih teritorija od strane Rusije“, precizirao je sagovornik agencije.
Ruska ambasada u Francuskoj nakon toga je saopštila da je ambasador Rusije u Parizu Aleksej Meškov pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.
Ruskim ambasadorima u Češkoj, Estoniji, Poljskoj i Italiji takođe su uručene protestne note u kojima je navedeno da ove zemlje osuđuju takozvanu nezakonitu aneksiju Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti i neće je priznati ni u buduće.
16:05 03.10.2022
Zgrada stalnog predstavništva Rusije u UN u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
RUSIJA
Švajcarska neće predati zamrznutu rusku imovinu Ukrajini
14:00 03.10.2022
FSB Rusije privela je ukrajinskog agenta iz Hersona zbog špijuniranja protiv Oružanih snaga Rusije
Napominje se da je 28-godišnji stanovnik Hersona vrbovan 2021. godine.
„Od početka specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, oni se aktivno koriste za prikupljanje informacija o bazama, brojnosti jedinica Oružanih snaga Rusije i rutama njihovog kretanja", navodi se u saopštenju.
13:02 03.10.2022
Ukrajinske trupe na teritoriji Luganske Narodne Republike upale su u "vatrenu klopku", rekao je predstavnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
„One su se 1,5-2 kilometra pomerile napred. I to je učinjeno da bi Zelenski objavio o novim uspesima. Međutim, on ne govori da je svoje borce poslao u sigurnu smrt. Sada su sa tri strane pod vatrom naših snaga i Rusije – sa severa, istoka i juga, sistematski se uništavaju svi koji ulaze na teritoriju LNR“, rekao je oficir Narodne milicije.
Prema njegovim rečima, kijevski režim sistematski uništava svoje vojnike. U dejstvima Oružanih snaga Ukrajine nema „apsolutne nikakve taktike i strategije“, zaključio je Maročko.
12:51 03.10.2022
Litvanija proteruje otpravnika poslova Rusije u Viljnusu Sergeja Rjabokonja.
12:00 03.10.2022
Zaporoška oblast je deo Ruske Federacije u njenim administrativnim granicama, a Hersonska oblast - sa dva okruga Nikolajevske oblasti, u kojoj je održan referendum, saopštio je Pavel Krašenjinikov, šef Komiteta Državne dume za državno uređenje i zakonodavstvo, koga je ruski predsednik Vladimir Putin imenovao za svoje zvanične predstavnike prilikom razmatranja nacrta saveznih ustavnih zakona o novim teritorijama u donjem domu ruskog parlamenta.
"U DNR, LNR imamo Ustave, tamo su granice jasno napisane, tu ne postoje problemi. Što se tiče Zaporožja, to su administrativne granice Zaporoške oblasti. Što se tiče Hersona, znamo da je najviši zvaničnik Hersonske oblasti identifikovao dva okruga Nikolajevske oblasti koji su takođe pridruženi Hersonskoj oblasti“, rekao je parlamentarac.
11:09 03.10.2022
Kako piše "Politiko", pozivajući se na neimenovanog diplomatu, Evropska unija neće usvojiti novi paket sankcija protiv Rusije, ako on ne bude sadržao ograničenje cena ruske nafte.
10:57 03.10.2022
Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da će uskoro tri njegova maloletna sina otići u zonu specijalne vojne operacije i nalaziće se u delu fronta gde je najteža situacija.
10:42 03.10.2022
Odjerknule tri eksplozije u Hersonu, dejstvuje PVO, javlja dopisnik Sputnjika.
10:37 03.10.2022
Savezničke snage postižu određene uspehe u borbama sa Oružanim snagama Ukrajine u području Ugljedara, Marinke i Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut), kao i sela Peski, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.
09:47 03.10.2022
Gradonačelnik Buče u Kijevskoj oblasti Anatolij Fjodoruk rekao je da je pronađeno telo pilota Mihaila Matjuščenka, koji je poginuo iznad Crnog mora.
„Tokom realizaciji borbenog zadatka u vazdušnom boju, pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Mihail Matjuščenko poginuo je braneći nebo zemlje... Bio je iz Buče i poginuo je na nebu iznad Crnog mora“, rekao je Fjodoruk, prenosi "Strana".
Prema rečima Fjodoruku, Matjuščenko je umro u junu, a njegovo telo je upravo pronađeno. U ponedeljak će biti sahranjen u Buči. Prema rečima gradonačelnika, pilot je rukovodio 40. Brigadom taktičke avijacije, takozvanim „duhovima Kijeva“.
Ranije su ukrajinski mediji širili priču da su neki ukrajinski piloti oborili ogroman broj ruskih aviona i bili su prozvani "duhovima Kijeva".
08:24 03.10.2022
08:06 03.10.2022
Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Marčin Pšidač TVN24.
„Odnosi sa Rusijom su danas praktično zamrznuti, nema diplomatskih kontakata, osim sastanaka kada ja ili ministar pozovemo ambasadora Andrejeva. Takav sastanak će biti i danas. U 11.00 ambasador Sergej Andrejev će doći u Ministarstvo spoljnih poslova zbog koraka koje je Rusija preduzela prošle nedelje“, rekao je Pšidač.
08:01 03.10.2022
Prečena je ofanziva ukrajinske vojske na Hersonsku oblast. Situacija na Nikolajevskom pravcu ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije, saopštio je zamenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
"Nacisti su krenuli duž Dnjepra u pravcu Dudčana i tamo su ih primetile ruske Vazdušno-kosmičke snage", napisao je on na svom Telegram kanalu.
Stremousov je naglasio da je „u ovom trenutku situacija potpuno pod kontrolom“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala