Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Trilaterala u Budimpešti: Nova dimenzija saradnje Srbije, Mađarske i Austrije, Orban kritikuje EU

© Tanjug / Instagram/Budućnost SrbijeAleksandar Vučić i Viktor Orban
Aleksandar Vučić i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Budimpešti, na trilateralnom samitu Srbije, Mađarske i Austrije, da su rusko-ukrajinski sukob, visoke cene energenata i sankcije skrenuli pažnju sa problema sve većeg broja migranata kojima su najviše ugrožene upravo ove tri zemlje i da je zato potrebna nova dimenzija saradnje.
"Ovo je prvi u nizu susreta, okupili smo se zbog migracija, zemlje koje najteže pogađa problem ilegalnih migranata, svi smo ugroženi, treba mnogo ulagati u rešavanje tih problema, nismo zadovoljni sadašnjom situacijom na granici Srbije i Mađarske", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije u VARKERT bazaru, gde se održava samit trojice lidera.
Orban je istakao da Srbija i Mađarska čuvajući svoju granicu čuvaju i austrijsku granicu i sprečavaju krijumčarenje ljudi.

"Situacija je sve teža, svet ima druge ozbiljne probleme, rusko - ukrajinski rat, skupe energente i sankcije, pa nije dovoljno pažnje usmereno na migracije. Sada smo pokušali da razradimo mere. Mađarska je inicirala ovaj susret, mi smo u najspecifičnijoj situaciji, pošto iz dva pravca nam dolaze migranti - preko milion izbeglica je došlo sa istoka, iz Ukrajine, dok je sa druge strane naša južna granica pod opsadom. Imali smo više od 180.000 pokušaja ilegalne migracije koje smo sprečavali", naveo je Orban.

Kaže da ne vidi da se menja briselska politika koja utiče na to i da postoje i drugi problemi, kao snabdevanja hranom i gladi u vetu, što će sve povećati migracije.
"Najteže je pogođena ruta ZB, tu najveći broj migranata prolazi i sada je krijumčarenje migranata podignuto na viši nivo, a koriste sada i ozbiljno naoružanje. Mi sada ne štitimo samo svoje granice već čitavu Evropu", istakao je Orban.
On je rekao da je svima nama, celoj Evropi, u intresu da se odbrambena granicu spustimo sve niže i da prva odbrana ne bude na srpskoj-mađarskoj granici, već da se pomeri južnije.
Orban kaže da je Mađarska već pomagala Srbiji i S. Makedoniji po tom pitanju, ali da je sada potrebna nova dimenzija saradnje.
"Imaćemo sledeći susret u Beogradu, nadležni ministri će u pravnom okviru odrediti buduće korake i razjasnićemo sve zadatke. Treći susret će biti u Beču", zakljičio je Orban.

Orban: Iz EU nikad nismo dobili pomoć, već samo tužbe

Iz Brisela nikada nismo dobili nikakvu pomoć u vezi sprečavanja ilegalne migracije, već samo kritike i tužbe, kritikovao je danas mađarski premijer Viktor Orban EU.
Orban je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle Trilateralnog samita sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da u okviru saradnje u oblasti unutrašnjih poslova svaka zemlja EU ima na raspolaganju određena sredstva namenjena za migraciju.
Istakao je da Mađarska za održavanje i izgradnju ograde nije dobila ništa iz Brisela.
„Čak šta više situacija je još gora. U Briselu nas teraju da primenimo pravila koja nisu u saglasnosti sa našom kulturom. Migraciona pravila sa kojim žele da tretiraju migraciju samo stvaraju probleme i neupotrebljivi su za nas. Kada upotrebljavamo naša pravila oni se pozivaju na ljudska prava, pokreću postupke, tuže nas. Ne samo da ne dobijamo pomoć već nas sprečavaju u borbi protiv ilegalne migracije“, bio je oštar Orban.
On je kazao da se slaže sa kancelarom Nehamerom kada kaže da Brisel treba da uspostavi novu politiku prema izbeglicama, ali dodaje da se ne može čekati, već je neophodno hitno delovanje.
Ukazao je da u suštini podržava Fronteks, ali da on sada više podseća na organizaciju za zaštitu migranata, nego na ono što treba da bude zaštitnik spoljnih granica EU.
„Danas smo ovim sastankom mobilisali snagu za odbranu granica da bismo smanjili pritisak na nas i EU. Voleli bismo da postoji evropsko rešenje i da EU bude partner u tome, ali za sada Brisel samo koči“, istakao je Orban.
Kancelar Nehamer je dodao i da su potrebna partnerstava i izvan EU, i da je dobro što je predsednik Srbije Vučić pozvan na sastanak, jer Zapadni Balkan je važan deo evropske politike.
Podvukao je da Srbija ne sme biti ostavljena sama u borbi sa pritiskom migracije, kao ni Severna Makedonija.
„Treba da promenimo u EU pravnu situaciju, a sve u smislu da mere budu efikasne. Tema raspodele migranata je nemoguća je jer nema jedinstva u EU. Mi smo suočeni ove godine sa 57.000 zahteva za azil, i kako bi mogli da primimo dalje izbeglice. Situacija je takva da najmanje 24 od 27 članica EU čini manje od nas u prihvatu tereta izbeglica“, dodao je on.
Istakao je da je stanje takvo da se može reći da je „pet minuta pre 12“.
Predsednik Vučić je ukazao da Srbija nije članica EU, ali da je još od 2015.milio da dobije jasan stav Unije o migraciji.
„Nismo nikada dobili precizan stav EU“, konstatovao je on.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
EKONOMIJA
Vučić: Situacija je grozna, a biće još gora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala