- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Bugarske odbio da potpiše deklaraciju o članstvu Ukrajine u NATO

© Sputnik / Mihail KlimentьevBugarski predsednik Rumen Radev
Bugarski predsednik Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev je odbio da potpiše celokupan tekst deklaracije devet zemalja Istočne Evrope zbog člana u kome se daje podrška ulasku Ukrajine u NATO, saopštila je pres služba bugarskog predsednika.
Dokument su 2. oktobra potpisali predsednici Rumunije, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Slovačke i Poljske.
„Rumen Radev nije saglasan sa celokupnim tekstom deklaracije, koji su usvojile neke zemlje Istočne Evrope na temu članstva Ukrajine u NATO. Predsednik podržava druge pozicije koje se nalaze u dokumentu“, navodi se u izjavi koju je objavila agencija BTA.
Iako je Bugarska potpisala deklaraciju o budućem članstvu Ukrajine na NATO samitu u Bukureštu 2008. godine, to se tada dešavalo u sasvim drugačijoj bezbednosnoj situaciji.
Radev smatra da odluku o članstvu Ukrajine u NATO treba usvojiti tek nakon što Rusija i Ukrajina, kao strane u sukobu, razrade, prihvate i realizuju jasne parametre mirnog rešenja.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije izjavio da Ukrajina podnosi zahtev za ubrzano pridruživanje NATO-u. Postupak prihvatanja Ukrajine u NATO je preuranjen, izjavio je kasnije pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromenljiv stav Alijanse o pravu svake zemlje da odredi svoj put i politiku „otvorenih vrata“. On je naglasio da će se NATO potruditi da pruži pomoć Kijevu da se zaštiti.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj prati nastojanja Ukrajine za ulazak u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala