- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Parlamentarni izbori u Bugarskoj: Da li je moguće formiranje vlade?

© AFP 2023 / BULENT KILICGlasanje na opštim izborima u Bugarskoj
Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Na osnovu obrađenih 99,99 odsto glasova u Narodnu skupštinu Bugarske definitivno ulazi sedam stranaka.
Kako piše list „Kapital“, u parlament ulaze Partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova, koja je osvojila 25,33 odsto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima u zemlji, Nastavljamo promene Kirila Petkova sa 20,2 odsto glasova, proturska stranka Pokret za prava i slobodu (DPS) sa 13,76 odsto glasova, stranka Preporod koja je dobila podršku 10,17 odsto glasača, Bugarska socijalistička partija (BSP) sa 9,3 odsto podrške, Demokratska Bugarska sa 7,44 odsto glasača i Bugarski uspon sa 4,63 odsto podrške.
U novi parlament ulaze dva različita politička centra: GERB i DPS predstavljaju stari model vlasti u Bugarskoj, a stranke Nastavljamo promene, BSP i Demokratska Bugarska – novi model.
Kako piše list „Kapital“, ključni značaj u pitanju formiranja vladajuće većine imaće pozicija stranke Preporod koja je na izborima osvojila četvrto mesto. Lider stranke Kostadin Kostadinov je u više navrata pozivao na obnavljanje normalnih odnosa sa Rusijom i optužio je najveće stranke – GERB, Nastavljamo promene, DPS i Demokratsku Bugarsku – da su zavisne od američke ambasade.
Ističe se da GERB, stranka koja je povratila liderstvo na ovim izborima, nema mnogo razloga za slavlje, jer se može naći u situaciji kao na izborima u aprilu 2021. godine, kada je isto zauzela prvo mesto, ali nije uspela da formira vladu.
Istovremeno, lider proturske stranke DPS Mustafa Karadaja rekao je da su spremni da pregovaraju o stvaranju koalicije „sa svima koji se odgovorno odnose prema rešavanju problema ljudi i prevazilaženju kriza u zemlji“.
Bojko Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
SVET
Izlazne ankete: Partija Bojka Borisova vodi na izborima u Bugarskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala