- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ko stoji iza „prljavog posla“ u tenisu? Apsurdna scena na meču Srbina i Rusa

© AP PhotoLaslo Đere
Laslo Đere - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Laslo Đere izgubio je u prvom kolu Astane od Andreja Rubljova, ali je senku na poraz bacio sistem zaslužan gledanje snimaka kada se traži čelindž. U toku poslednjeg gema teniseri nisu mogli da vide snimak koji je trebalo da obezbedi kompnija „Foksten“, a sudija je odluku promenio dva puta.
Iako je meč gotovo već bio izgubljen za Lasla Đerea, u poslednjem gemu dotučen je zbog kompnaije „Foksten“.
Godinama je na teniskim turnirima turnirima za proverevanja da li je loptica u terenu ili van bil zadužena kompanija „Hokaj“. Međutim, na tržište je uspeo da se probije i „Foksten“ pre nekoliko godnama, ali teniseri nisu baš najsrećniji sa radom te kompanije.
Hokaj i Foksten zaduženi su za tehnologiju praćenja lopte, ali je britanski Hokaj daleko poznatiji jer je zapravo prva kompanija koja je počela time da se bavi.
Međutim, Foksten je stigao sa idejom da budu pristupačniji i imaju slike u realnom vremenu, zbog čega su uspeli da se probiju u teniski svet. Tehnologija je dobila ocenu bez greške u studiji koju su odobrile ATP, VTA i ITF.
Ipak, danas se tom sistemu dešava mnogo više grešaka nego Hokaju, a jedna od njih desila se upravo na meču Đerea i Rubljova.
Loptica ruskog tenisera pala je u aut, da bi on tražio čelindž,a onda je uledila pauza. Neko vreme se čekalo na snimak da bi se sudija oglasio i rekao da je dupla greška iako teniseri nisu i dalje pogledali snimak.
Rus je prihavtio odluku i taman što je bacio lopticu kako bi servirao sudija je ponovo prekinuo igru i rekao da je loptica ipak bila dobra.
Tada se pobunio srpski teniser koji je želeo da pogleda snimak, jer odluka nije dokazana. Na kraju je poen ponovljen, a snimka nije bilo što je veliki kik kompanije Foksten.
Španska kompanija imala je ugovor sa turnirom u Marseju čiji je direktor Žan Fransoa Koloj nahvalio novu ideju.
„Fokten je izgledao lakši za instalaciju, malo jeftiniji i imao je slike u realnom vremenu, što je dobro. Na početku nije bilo dovoljno brzo, ali su napredovali, i to je jako dobro“, rekao je Francuz pre tri godine, ali izgleda da Foksten nije napredovao u međuvremenu kada je reč o brzini.
Primer na meču Đerea i Rubljova nije prvi. Jedan od poznatijih dogodio se na meču Karolin Garsije i Katerine Sinjakove.
Garsija je tražila čelindž za lopticu koju je poslala protivnica, ali je snimak pokazao lopticu u servisu polju sa strane koja nije zanimala Francuskinju.
Garsija je želela da vidi da li je loptica po širini bila van auta, ali je prikazan snimak gde se videlo da je po dužini bila u polju.
Foksten je želeo da se probije i na što više Grend slemova, ali deluje da Hokaj i dalje sa razlogom drži monopol.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
SPORT
Đoković će imati još dan odmora, ali je već na terenu! /video/
Novak Đoković  - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
SPORT
Novakov rolerkoster i otkrivanje „misterije“: „Nema tajnog napitka“
Marin Čilić protiv Novaka Đokovića - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
SPORT
Hrvat u „ruskoj“ majici čestitao Novaku: „Plaćam piće sledeći put“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala