- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Francuski novinar pisao Putinu: Tražim državljanstvo Rusije

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPasoš Ruske Federacije
Pasoš Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Francuski dobrovoljac i ratni dopisnik, koji je letos razotkrio insceniranje u Buči, tražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina rusko državljanstvo. On je za Sputnjik objasnio zašto je doneo ovu odluku.
Boke je ranije ispričao da je tokom boravka u Ukrajini video pripreme za lažnu provokaciju u kijevskom predgrađu Buča u aprilu.
„Napisao sam pismo Vladimiru Putinu i (ministru spoljnih poslova Rusije) Sergeju Lavrovu u kome sam napisao o svom radu i zatražio rusko državljanstvo“, rekao je Adrijan Boke za Sputnjik.
„Ne mogu da se vratim u Francusku. Ako se vratim, ići ću u zatvor... Sada ću ili otići u zatvor u Francuskoj, ili umreti u drugoj zemlji. Situacija je strašna… Jednom sam imao sreće, drugog puta neće biti, jednostavno ću umreti“, rekao je Boke.

O napadu u Turskoj

Novinar je objasnio da je bio svedok mnogih ukrajinskih ratnih zločina dok je radio kao dobrovoljac u Donbasu. U Francuskoj se nekoliko puta pojavljivao na televiziji da bi ispričao o zločinima bataljona „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). A 26. septembra je napadnut u Turskoj gde je nameravao da obnovi rusku vizu.
„Otišao sam u Istanbul da dobijem novu vizu, da nastavim da radim u Donbasu. Imam vizu na dva meseca, ostao mi je samo jedan ulazak. To znači da, ako želim da se vratim u Donbas, moram da idem u inostranstvo da bih još jednom dobio novu vizu“, objasnio je on.
Za napad u Istanbulu okrivio je Službu bezbednosti Ukrajine (SBU).
On je dodao da priprema dokumentarac o francuskim bombama koje ubijaju civile u Donbasu i o ideologiji neonacizma u Ukrajini.
„Svakodnevno civilno stanovništvo – žene i deca, maloletnici – ginu u autobusima na putu do škole od francuskih i evropskih bombi. Gledao sam te bombe. To su francuske i američke bombe. Svaka treća bomba koja eksplodira u Donbasu je francuska bomba koja je u 50 odsto slučajeva bačena iz francuskog ili američkog oružja“, objasnio je Boke.
On je dodao da je prošle nedelje Francuska saopštila da će Ukrajini isporučiti još šest topova „Cezar“ i objasnio da se ovi topovi koriste samo u Donbasu, odnosno za ubijanje civila.
Boke je ispričao i da su ga letos uhapsili pripadnici francuske brigade za borbu protiv kriminala (BAC), koji su ga mučili u zatvoru. Zbog lošeg postupanja dobio je srčani udar. Oslobođen zahvaljujući naporima svog advokata i nakon toga otputovao u Rusiju.
Svi ovi događaji su ga podstakli da uputi pismo Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu u kome je tražio državljanstvo Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala