- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Verujem da ćemo izvanredan izborni rezultat čak i popraviti

© Sputnik / Branko MaksimovićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
SNSD je postigao zavidne rezultate na Opštim izborima, ali to nisu konačni rezultati i nadamo se da ćemo te brojke i povećati, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
"Podaci CIK-a se podudaraju da našim podacima i zasnivaju se na zapisnicima sa glasačkih mesta koji su potpisani. Mi smo se opredelili da objavljujemo samo one zapisnike koji su popunjeni", istakao je Dodik.
Kaže da je CIK naredio da se prvo broje glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, a tek onda za predsjednika Srpske.
"Tako da su rezultati kasnili, a bilo je i nevažećih listića. Na kraju, to je bio trenutak kada smo proglasili pobedu na izborima", istakao je Dodik.
Naglasio je da izbori nisu zabava, već obaveza.
"Mi nismo oni koji se šale. Održali smo 137 mitinga, preko 270.000 ljudi bilo je na njima. Naša kampanja je bila pozitivna, nije bila usmerena na trač. S druge strane jedini program opozicije bila je mržnja prema Miloradu Dodiku. A izbori se ne dobijaju mržnjom, već ozbiljnim radom", poručio je Dodik.
Istakao je da je Banjaluka najveći grad, koji voli, ali kaže on, nije dovoljno pobijediti samo u Banjaluci da bi bili ukupni pobednici izbora.
"Možda smo i mi sami krivi jer nismo dovoljno na pravi način predočili naš program", rekao je on i dodao da poštuje pravo građana na njihov izbor.
"Odmah nakon izbora se video raskol u opoziciji jer su samo pratili svoje kandidate. Ipak, Šarović je bio korektan nakon izbora i čestitao Cvijanovićevoj", kaže Dodik.
Smatra da je ovo velika pobeda SNSD-a, i da je to dobro za Republiku Srpsku, i regionalno i globalno.
"Ta politika nas drži na geopolitičkoj karti sveta, jer velike sile svakih šest meseci vode razgovore o BiH", poručio je on.
Naglasio je da je za Republiku Srpsku najvažnije mesto predsednika Srpske, uz uvažavanje svih ostalih funkcija.
"Tako sam se ponašao i u Sarajevu. Član Predsedništva BiH je kadar iz Republike Srpske, i to je samo jedna u nizu funkcija. BiH ne bira ni jedan svoj organ, svi ti organi se sastavljaju iz Republike Srpske i Federacije BiH. Isto tako i Savet ministara. BiH ga ne bira", kaže Dodik.
Mi zastupamo politiku Republike Srpske, kaže on, a ne BiH.
"Formiraćemo Vladu vrlo brzo, jer zajedno sa koalicionim partnerima imamo preko 60 odsto glasova. Razumem vreme koje dolazi, i potrebno je da se okupimo svi", istakao je Dodik.
Poručio je da nije slabost SNSD-a ako želi jedinstvo, kako to opozicija tumači, jer evo, sada su pobednici.
"U SDS-u ima veoma korektnih ljudi. Mi nemamo ništa protiv patriotskog SDS-a, ali imamo protiv onih koji su gledali samo svoje lično pozicioniranje", istakao je Dodik.
Dodik kaže da razume vreme koje dolazi, i zbog toga kaže on, razume i koliko nam je potrebno jedinstvo, kao i da očekuje i od drugih da to razumeju.
"Najvažnije je da sačuvamo mir. U razgovoru sa određeni zemljama želimo da budemo dio energetske solidarnosti. Ako ste sa nekim državama, ponudićete im neki višak struje koji imamo, a oni će ponuditi nešto šta nama nedostaje. Reč je o regionalnoj priči", istakao je on.
Dodao je da Srpska vodi odgovornu politiku, prenosi RTRS.
"Uveren sam da će samo one države, a Srpsku tako doživljavam, koje imaju stabilnu političku vladu, prevladati ova teška vremena, i to mnogo lakše nego neki drugi", kaže Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala