- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Istraga zbog ustaškog pokliča koji je bacio mrlju na fudbalsku senzaciju

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Utakmica finala Kupa Australije između Makartura i Sidnej junajteda 58 koja je ostala u senci ustaškog pokliča, naći će se pod istragom zbog svega što se dogodilo. Podsetimo, navijači drugoligaša Sidneja koji su osnovali hrvatski doseljenici skandirali su tokom susreta „Za dom spremni“.
Veliki broj navijača Sidnej junajteda 58 došao je na stadion Vestern Sidneja da bodri svoje fudbalere, ali se navijanje pretvorilo u orkestrirano skandiranje i ozloglašeni ustaški poklič – „Za dom spremni“, zbog čega je najavljeno iz Australijskog fudbalskog saveza da će biti pokrenuta istraga, piše hrvatski portal „Indeks.hr“.
Jedna strana stadiona na kojoj su bili stacionirani navijači Sidnej junajteda vikala je „Za dom“, a druga je odgovarala sa „spremni“, dok su međusobno aplaudirali.
Na taj način bačena mrlja na hrvatsku senzaciju – Sidnej junajted, prvi klub koji je kao drugoligaš uspeo da se domogne finala Kupa Australije, gde je poražen od Makartura rezultatom 2:0.
Legendarni napadač Dvajt Jork koji je drugovao sa Savom Miloševićem u Aston vili, stigao je do trenerskog prvenca. Golove za Makartur postigli su Ture u 32. minutu i Davila koji je realizovao penal u 90. minutu.
Očekuje se da će nakon što nadležno telo Australijskog fudbalskog saveza bude pogledalo kompletan video materijal sa pomenutog susreta odigranog u Sidneju, biti doneta odluka o kazni, objavio je Si-En-En.
Sidnej junajted je inače klub hrvatski iseljenika u Australiji i osnovan je 1958. godine kao Sidnej Kroacija, ali je krajem osamdesetih godina promenio ime jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivu klubova.
Sidnej junajted imao je fascinantan put do samog finala na kojem su izbacili izrazite favorite i prvoligaše Vestern junajted, Brizbejn ror.
I dobio je Sidnej junajted priliku da igra finale u svom gradu, ali se jedna lepa priča pretvorila u veličanje ustaštva.
Trener Crvene zvezde Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
SPORT
Otvorilo se – da li je vreme da Stanković krene dalje posle Zvezde?
Reprezentativac Srbije Filip Kostić - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
SPORT
Srpska veza – Dušan asistirao Filipu! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala