- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rimski papa se obratio Putinu i Zelenskom

© AP Photo / Thanassis StavrakisPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
Pratite nas
Rimski papa Franja se obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, pozvao ih da okončaju konflikt i da počnu mirovne pregovore.

„Moje molbe su upućene predsedniku Rusije, molim ga da zaustavi, između ostalog iz ljubavi prema sopstvenom narodu, ovu spiralu nasilja i smrti. Pozivam i predsednika Ukrajine da bude otvoren za niz mirovnih predloga“, rekao je on, govoreći o situaciji u Ukrajini tokom svoje tradiocione propovedi „Anđelu nebeskom“.

Papa Franja je pozvao i sve ostale predstavnike međunarodne zajednice da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se rat okončao da ne bi došlo do opasne eskalacije.
„U ime Boga i čovečanstva, opet upućujem svoje pozive za hitan prekid vatre, da se položi oružje i prihvate uslovi za mirovne pregovore koji nude rešenja koja nisu zasnovana na sili, već dogovorena, pravedna i stabilna, zasnovana na svetom poštovanju vrednosti ljudskog života, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, kao i poštovanje prava manjina i njihovih legitimnih briga“, rekao je Franja.
Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da "žali zbog situacije poslednjih dana, koraka koji su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i koji povećavaju rizik od nuklearne eskalacije, što dovodi do katastrofalnih i nekontrolisanih posledica na globalnom nivou".
„Posle 7 meseci, pozivam vas da se okrenete svim mogućim diplomatskim instrumentima koji još nisu iskorišćeni da se okonča ova ogromna tragedija“, dodao je on.
Rimski papa Franja ispred crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
RUSIJA
Rimski papa: Ovo nije kaubojski film, već treći svetski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala