- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predsednik Gradske izborne komisije u Banjaluci: Prvi preliminarni rezultati tek oko ponoći

© Sputnik / Milica MarkovićPredsednik Gradske izborne komisije Banjaluke Dubravko Malinić
Predsednik Gradske izborne komisije Banjaluke Dubravko Malinić - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
Pratite nas
Dubravko Malinić, predsednik Gradske izborne komisije u Banjaluci, kaže za Sputnjik da je teško proceniti kada bi izborna komisija mogla izaći sa prvim preliminarnim rezultatima izbora, ali da nije realno očekivati da to bude pre ponoći.
„S obzirom na veličinu biračkog tela i broj biračkih mesta a njih je 266 redovnih, materijal ćemo primati skoro do pred jutro“, rekao je on.
Budući da se prvo prebrojavaju glasovi za izbor člana Predsedništva BiH, rezultati izbora za predsednika RS, a zatim i za članove Parlamenta BiH i nivoa Narodne Skupštine biće poznati znatno kasnije, kaže Malinić.
O tome kolika bi ukupna izlaznost građana na izbore mogla biti, Malinić nije želeo da nagađa, ali je, kaže, uveren da će biti malo iznad prosečne izlaznosti.
„Izlaznost se obično poveća pred samo zatvaranje biračkih mesta“, objašnjava on.
U Banjaluci je do 15 sati izašlo 42,75 posto birača ili 80.839 birača što je, kaže naš sagovornik, nešto malo veća izlaznost u odnosu na isti vremenski presek lokalnih izbora 2020. godine. Registrovano je 194.193 birača, od čega 2.015 birača glasa putem pošte iz inostranstva. Ako se neko na dan izbora našao u zemlji on može glasati nepotvrđenim glasačkim listićem na biračkom mestu ovlaštenom za takvo glasanje.
„Mi smo kao gradska izborna komisija akreditovali 7.321 posmatrača političkih subjekata. Tu su još posmatrači udruženja građana i međunarodni posmatrači“, dodaje Malinić.
Nemamo podatak da je bilo značajnih incidenata, a sam proces je malo usporen zbog birača starije životne dobi kojima je potrebna pomoć drugog lica, naglašava Malinić.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović u izbornom štabu SNSD - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
REGION
UŽIVO Dodik predsednik Srpske, pokazuju nezvanični rezultati izbora, Cvijanovićeva u Predsedništvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala