- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Potpredsednik Vlade Rusije: Osposobićemo „Severne tokove“ za rad

© Foto : Nord Stream 2/Axel SchmidtPolaganje cevi za gasovod "Severni tok 2" u vodama Švedske
Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2 u vodama Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
Pratite nas
Mogućnosti za obnovu rada gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ će biti pronađene, izjavio je u intervjuu televiziji „Rosija 1“ potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak.
„Takvih havarija nije bilo. Svakako postoje tehničke mogućnosti da se infrastruktura obnovi, za to je potrebno vreme i odgovarajuća sredstva. Siguran sam da će se pronaći adekvatne mogućnosti“, rekao je on.
Novak je dodao da je neophodno da se prvo shvati ko je to uradio, kao i da je Rusija sigurna da su za to zainteresovane zemlje koje su ranije izražavale negativne stavove prema gasovodu.
„I Sjedinjene Američke Države i Ukrajina i Poljska su sve vreme govorile o tome da ta infrastruktura neće raditi i da će oni sve učiniti kako bi se to ostvarilo. Zato je to potrebno ozbiljno shvatiti“, naglasio je Novak.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ obavestila je Dansku energetsku agenciju da se trenutno stabilizovao pritisak u gasovodu „Severni tok 1“, što ukazuje na to da je curenje gasa prestalo.
U ponedeljak 26. septembra su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Severnom toku“ i jedno na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.
Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusiju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće proceniti vreme popravke.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Patrušev: Eksplozije na gasovodima „Severni tok“ idu u prilog pre svega SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala