- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski raketni sistem Tor M2 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO PVO aktiviran iznad Nove Kahovke i Melitopolja; Francuska preusmerila danske haubice u Ukrajinu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 220 dana. DNR i LNR, Hersonska i Zaporoška oblast ušle u sastav Rusije. U Savetu bezbednosti UN Rusija stavila veto na rezoluciju koju su predložile SAD i Albanija o nepriznavanju rezultata referenduma u četiri regiona. Raspravljalo se i o diverziji na gasovodima Severnog toka.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:40 01.10.2022
U Novoj Kahovki i Melitopolju dejstvuje PVO
Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku, dejstvuje ruski PVO. U vazduhu su odjeknule dve eksplozije, javlja administracija Nove Kahovke.
Dopisnik Sputnjika javlja da i iznad Melitopolja dejstvuje PVO. Na nebu iznad grada su odjeknule tri eksplozije, pretpostavlja se, usled delovanja protivvazduhoplovne odbrane.
21:36 01.10.2022
Ministarka odbrane Nemačke u Odesi
Ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht stigla je u nenajavljenu posetu Odesi, gde je obećala Ukrajini isporuku prvog protivavionskog raketnog sistema „Iris-T SLM“, piše „Velt“.
Kako je precizirano u tekstu, sistem bi trebalo da bude isporučen Kijevu u narednih nekoliko dana.
20:11 01.10.2022
19:35 01.10.2022
Francuska preusmerava ka Ukrajini pošiljku haubica
Francuska namerava da preusmeri ka Ukrajini pošiljku samohodnih artiljerija „cezar“ namenjenu Danskoj, saopštava list „Mond“.
Kako se navodi, reč je o partiji između 6 i 12 haubica koje je Danska naručila od Francuske.
Inače, Danska je dala dozvolu da se ta pošiljka preusmeri u Ukrajinu.
19:09 01.10.2022
18:30 01.10.2022
Ukrajina granatira Novu Kahovku, dejstvuje PVO
Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, dejstvuje ruska PVO, saopštila je gradska administracija.
„U Novoj Kahovki se ponovo oglasila sirena za vazdušnu opasnost. Dejstvuje PVO: tri eksplozije u vazduhu“, navodi se u saopštenju na Telegramu.
16:39 01.10.2022
Tenk T-72 u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Savezničke snage povučene iz Krasnog Limana na bolju poziciju
16:38 01.10.2022
15:27 01.10.2022
Ukrajina uvela sankcije protiv 3.600 fizičkih i pravnih lica iz Rusije
Vlada Ukrajine usaglasila je nove pakete sankcija protiv više od 3.600 ruskih fizičkih i pravnih lica, saopštila je pres-služba Ministarstva privrede Ukrajine.
Kako se navodi, na spisku su deca i rođaci ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovih bliskih saradnika, predstavnici regionalnih elita i ruskih vlasti, predstavnici rukovodstva Oružanih snaga Rusije, oligarsi, predstavnici vlade LNR i DNR, umetnici, uključujući državljane Ukrajine. Takođe su usvojene sankcije protiv stranih državljana – međunarodnih posmatrača na referendumima. Sankcije su uvedene i protiv ključnih kompanija, banaka, preduzeća iz oblasti rudarstva, energetike, komunikacija, logistike.
14:15 01.10.2022
Ukrajinske snage granatiraju Energodar
Ukrajinska vojska je počela artiljerijski napad na obalsko područje Energodara, saopštila je administracija tog grada.
„Nacionalističke formacije Oružanih snaga Ukrajine otvorile su artiljerijsku vatru na oblasko područje grada. Odjeknulo je 13 eksplozija.
Hitne službe su u pripravnosti za ukazivanje pomoći u slučaju vanredne situacije. Za sada nema podataka o materijalnoj šteti, a žrtava nema.
14:11 01.10.2022
Šojgu: Delimična mobilizacija ne obuhvata žene
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da delimična mobilizacija u Rusiji ne obuhvata žene.
„Ne. Tako nešto nije bilo ni u planovima za budućnost. Ne planiramo da pozivamo žene“, rekao je Šojgu odgovarajući na pitanje novinara.
Ministar odbrane Rusije je zajedno s gradonačelnikom Moskve Sergejom Sobjanjinom i gubernatorom Moskovske oblasti Andrejom Vorobjovom proverio tok priprema i uslove razmeštanja mobilisanih građana.
13:56 01.10.2022
Ukrajinska vojska je za sat i 15 minuta ispalila više od 10 projektila iz tenka, kao i 20 nenavođenih avijacionih raketa na Zajcevo, Ozerjanovku, Makejevku i Staromihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
13:31 01.10.2022
Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je pokrenula istragu protiv lidera Luganske Narodne Republike Leonida Pasečnika i još osmorice poslanika Donjecke Narodne Republike zbog sumnje da su učestvovali u organizovanju navodno nezakonitog referenduma na istoku Ukrajine.
12:58 01.10.2022
Novinar kalinjingradskog izdanja RuBaltic.Ru Aleksej Iljaševič poginuo je u borbama kod Avdejevke, saopštio je glavni urednik tog izdanja Aleksandar Nosovič.
Iljaševič se, takođe, oglašavao kao eskpert na sajtu Sputnjik Belorusija.
11:29 01.10.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio je zvanje Heroja Rusije prvog stepena zameniku šefa administracije Hersonske oblasti Alekseju Kateriničevu, koji je poginuo tokom ukrajinskog granatiranja, sledi iz ukaza koji je ruski lider potpisao danas.
„Za hrabrost i herojstvo, ispoljene prilikom ispunjavanja službene dužnosti, dodeliti zvanje Heroja Ruske Federacije pukovniku Alekseju Viktoroviču Kateriničevu (posthumno)“, navedeno je u ukazu.
11:03 01.10.2022
10:41 01.10.2022
Nemačka ne može samostalno da donese odluku o stupanju Ukrajine u NATO po ubrzanoj proceduri, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht, koja je u poseti Kišinjevu.
„Ukrajina ima slobodu da bira alijansu u kojoj se oseća slobodno, ali Nemačka ne može samostalno da donosi odluku o tome, bez konsultacija sa seveznicima u Alijansi. Sve razgovore o zahtevu za ubrzano stupanje Ukrajine u NATO vodiće 30 zemalja-članica“, rekla je Lambrehtova novinarima.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u petak da Ukrajina podnosi zahtev za ubrzano stupanje u NATO.
10:22 01.10.2022
Delegacije Finske, Švedske i Turske mogle bi da se sastanu tokom oktobra kako bi razgovarale o procesu učlanjenja Finske i Švedske u NATO, saopštio je šef finske diplomatije Peka Havisto.
„Nadamo se, naravno, da će članice NATO-a završiti proces razmatranja našeg zahteva što je moguće pre. U ovom trenutku imamo dobar rezultat. Ostalo je da parlamenti dveju zemalja odobre zahtev, a reč je o Turskoj i Mađarskoj. Slika koju imamo ukazuje na napredak. Ne želim da se upuštam u detalje, ali sastanak održan 26. avgusta u Helsinkiju je pokazao pozitivnu atmosferu i postignut je napredak. Očekuje se da će sledeće zasedanje biti održano u oktobru“, rekao je Havisto.
10:06 01.10.2022
Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku, aktiviran je protivvazdušni sistem Oružanih snaga Rusije, u vazduhu je odjeknulo pet eksplozija, saopštile su gradske vlasti.
10:04 01.10.2022
Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata ispalila 118 jedinica municije na sedam naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna milicija DNR.
„Zajedničkim dejstvima vojnika Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništeni su neprijateljsko naoružanje i vojna tehnika: jedan tenk, dve pozicije minobacačkih jedinica, dve borbene oklopne mašine i dve bespilotne letelice“, navedeno je u saopštenju.
Narodna milicija je, takođe, saopštila da je likvidirano oko 40 ukrajinskih militanata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala