- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Letoniji na izborima pobedila partija koja obećava da će rusku decu školovati na letonskom jeziku

© AP Photo / Roman KoksarovIzbori u Letoniji
Izbori u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Centralno-desna partija Novo jedinstvo, stranka letonskog premijera Krišjanisa Karinša pobedila je na današnjim parlamentarnim izborima, pokazale su prve izlazne ankete, preneo je Rojters.
Novo jedinstvo osvojilo je 22,5 odsto glasova, što je dvostruko više od drugoplasirane Ujedinjene liste manjih partija, pokazale se prve izlazne ankete objavljene posle zatvaranja birališta.
Na trećem mestu su Zeleni i Unija poljoprivrednika, koalicija konzervativnih grupa okupljenih oko Ajvarsa Lembergsa sa 10,9 odsto glasova izašlih birača, preneo je Rojters.
Samo osam partija preći će cenzus od pet odsto i imati predstavnike u parlamentu sa sto poslaničkih mesta.
Stranka Novo jedinstvo nastaviće u slučaju pobede na izborima koaliciju sa konzervativnom Nacionalnom alijansom.
Pobeda Karinša mogla bi da poveća rastući jaz između letonske većine i ruske manjine u vezi sa njihovim mestom u društvu, ocenjuje britanska agencija.
Karinš, prvi predsednik letonske Vlade koja je trajala pun četvorogodišnji mandat, imao je koristi od zaoštravanja politike te zemlje prema Rusiji, pošto su izbornom kampanjom dominirala pitanja bezbednosti i nacionalnog identiteta, dok su ona ekonomska, uključujući rastuće cene energenata i visoka inflacija, uglavnom gurnuta u stranu, dodaje Rojters.
Karinš je rekao da veruje da je kriza u Ukrajini „učvrstila poziciju Letonije u NATO i Evropskoj uniji“, i poručio da će, ako bude ponovo izabran, „raditi na integraciji ruske manjine“, što je četvrtina stanovništva, tako što će „država školovati decu na letonskom jeziku“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala