- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Stručnjaci odlučili – srpskom jeziku ne trebaju stručnjakinje

CC0 / / Rečnik
Rečnik - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja (ZUVO) odlučio je da povuče svoj predlog standarda o rodno osetljivom jeziku sa sednice Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) čime je odlučeno da se nastavni materijali za predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast ne štampa u skladu za zahtevima Zakona o rodnoj ravnopravnosti.
Stručna javnost čvrsto se drži stava da se uvođenjem rodno osetljivog jezika ne odstupa samo od gramatike i pravopisa, već i da se njime vrši nasilje nad srpskim jezikom.
Predsednik NPS-a Radivoje Stojković ističe kako NPS donosi svoj sud kada dođe do jedinstvenog stava od strane relevantnih institucija i pojedinaca, a da je sud NPS-a ovoga puta apsolutno u saglasju sa sudom Matice srpske i Odbora za standardizaciju srpskog jezika.
„Nacionalni prosvetni savet ima pomoć radne grupe za srpski jezik i književnost u kojoj su delegirani naši eminentni porfesori sa katedri srbistike sa svih univerziteta u Srbiji. Takođe, član Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) član je i Matice srpske, a u svojim redovima ima i predstavnika Društva za srpski jezik i književnost. Sva dokumenta od važnosti za srpski jezik se prosleđuju i Odboru za standardizaciju srpskog jezika“, izjavio je Stojković za Sputnjik.

Nauka ili politika?

Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojen je pre godinu dana i predviđa uvođenje rodno osetljivog jezika u srpske udžbenike od 2024. godine. Samo donošenje ovog zakona kontradiktorno je, budući da u Zakonu o očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma jedna od stavki koja je već stupila na snagu jeste ta da se zabranjuje politički marketing koji je, kako mnogi veruju, ključni i zapravo jedini segment priče o rodnoj ravnopravnosti.
„Zaštita srpskog jezika od uticaja ideoloških i političkih pokreta na njegovu standardizaciju“, navodi se kao stavka u Zakonu o očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma pod tačkom šest sedmog segmenta koji nosi naziv „Sistem zaštite i očuvanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma“
Predsednik NPS-a Stojković deli mišljenje sa drugim srpskim lingvistima i tvrdi da je srpski jezik već prirodno „rodno senzitivan“ i da „ideologiji nema mesta u udžbenicima“. Zavod za unapređenje obrazovanja moraće da se saglasi sa stavom struke, odnosno Matice srpske, Odbora za standardizaciju ali i svih šest srbističkih katedri iz čitave Srbije.

Zbunjivanje mališana

Još jedna kontradiktornost na koju skreću pažnju iz Matice srpske i Odbora za standardizaciju jeste činjenica da je nacrt predlagao korišćenje duplih odrednica (učenici/ce ili učenici i učenice), iako se u Predlogu standarda kvaliteta udžbenika jasno naglašava da sav sadržaj mora biti jasan i prilagođen uzrastu učenika, funkcionalan i lako razumljiv.

Borba se nastavlja, ovo je tek prva pobeda

Zalaganje za očuvanje srpskog jezika i kulture kroz vraćanje izdavačke delatnosti pod okrilje srpskih izdavačkih kuća nastavlja se, a dok traje borba za izbacivanjem studija rodnog identiteta iz udžbenika biologije za osnovce, pobedom se može smatrati i činjenica da će se ta borba odvijati po uzoru na Normativnu gramatiku srpskog jezika, a ne Priručnik za rodno osetljivi jezik.
„Na poslednjoj sednici juče koja je trajala nekoliko sati na početku još iznet je stav da ZUOV odustaje od zahteva da udžbenici budu pisani na rodno senzitivnom jeziku“, zaključuje Stojković.
Jezik i rodna ravnopravnost - pobeđuje li struka ili politika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala