- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Srbija dobija muzej ćirilice: Predlog iznet Nacionalnom savetu za kulturu

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaTablica na brezovoj kori na interaktivnom sajtu "Ruske kneževine" na Krimskom vojno-istorijskom festivalu u Balaklavskom okrugu
Tablica na brezovoj kori na interaktivnom sajtu Ruske kneževine na Krimskom vojno-istorijskom festivalu u Balaklavskom okrugu - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Srbija bi mogla da dobije muzej ćirilice u blizini manastira Rača u kom je radila znamenita prepisivačka škola.
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstavljena je ideja da se muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija. Predlog su obrazložili član Saveta i direktor regionalnog Istorijskog arhiva Užice Željko Marković i predstavnici opštine Bajina Bašta Siniša Spasojević i Miloš Jelisavčić koji su izneli šta je sve u ovom gradu urađeno na planu zaštite ćirilice, zašto ima dosta razloga da budući muzej posvećen srpskom pismu bude baš u Rači i koji su članovima Saveta predstavili projekat budućeg muzeja.
„Planirani muzej trebalo bi da bude državna institucija imajući u vidu značaj svega onoga čime će se baviti i kom cilju će doprineti. Stoga je važno da bude obezbeđen kontinuiran rad jedne ovakve institucije“, naglasio je Željko Marković.
Dr Isidora Bjelaković iz Matice Srpske je podržala sve šta se radi na očuvanju ćirilice u Bajinoj Bašti i predložila da ta ustanova sa opštinom Bajina Bašta potpiše ugovor o saradnji. Isto je predložio i direktor Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo navodeći da će i ova ustanova svojim kapacitetima pomoći da se u Bajinoj Bašti formira muzej ćirilice.
Predstavnici opštine Bajina Bašta su prihvatili predloge ovih nacionalnih kulturnih institucija koje mnogo mogu doprineti da muzej ćirilice zaživi u punom kapacitetu, prenosi B92.
Park ćirilice, Bajina Bašta - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
DRUŠTVO
„Ovde se ćirilica piše srcem“: Otvara se prvi Park ćirilice u Srbiji /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala