- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Smešne teze da Rusija „prekraja“ kartu Evrope: Zaharova podsetila Zapad ko je „prekrojio“ Srbiju

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su smešne teze evropskih zemalja o tome da je Rusija rešila da „prekroji kartu Evrope“, podsetivši na situaciju sa „nezavisnošću Kosova“.

„Dirnuta sam argumentima Zapada da je Rusija rešila da 'prekroji mapu Evrope'. Smešno je što tu tezu iznose u Nemačkoj koja ima današnje granice isključivo zahvaljujući njihovom 'prekrajanju' krajem osamdesetih godina dvadesetog veka. Berlin ne bi trebalo ni da zucne o 'prekrajanju' granica – strašno je prisećati se njihovog istorijskog iskustva, ali ga ne treba ni zaboraviti“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je dodala, smešno je i to što tu tezu iznose zemlje Istočne Evrope, od kojih su mnoge postale suverene zemlje isključivo zahvaljujući „prekrajanju“ granica poslednjih decenija.
„Uživajući u privilegijama koje su stekle i zaboravljajući na moral i odgovornost, te prestonice nisu htele da znaju kako se oseća narod koji je mnogo toga žrtvovao radi Evrope u 20. veku i koji je za to dobio sopstvenu podelu. Njih sve nije bilo briga za to. A nas jeste“, napisala je Zaharova.
Po njenim rečima, smešno je i povezivanje te pozicije sa situacijom u Ukrajini koja je prvi put u istoriji stekla državnost upravo zahvaljujući „prekrajanju“ granica.
„Prvi put 1918. godine, a onda nakon 70 godina“, podsetila je portparolka.
Kako je dodala, smešno je slušati da preko okeana govore o „prekrajanju“ granica.
„Nakon NATO bombardovanja Jugoslavije, nakon podržavanja 'prekrajanja' Srbije i američke avanture sa 'nezavisnošću Kosova'“, konstatovala je Zaharova.
Po njenim rečima, „treba već jednom za svagda da se odluče – da li je 'prekrajanje' granica dobro ili loše“.
„Ako počnu da govore da 'sve zavisi od konteksta', onda je teško naći prikladniji 'kontekst' od stalnog ugnjetavanja nacionalnih manjina na jezičkoj i etničkoj osnovi, koje je završeno osmogodišnjim terorom“, poručila je Zaharova.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali su 30. septembra sporazume o pristupanju ovih regiona Rusiji.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Nebenzja o dvostrukim standardima Zapada: Na Kosovu nije održan referendum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala