- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kosovo i Metohija, nepodnošljiva teškoća postojanja | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji istražujemo i kakvu književnost stvaraju Srbi na prostoru Kosova i Metohije.
Zbog čega je antologija „Nepodnošljiva teškoća postojanja“ jedinstvena i važna knjiga, šta i kako u poslednje dve decenija stvaraju autori srpske književnosti na Kosovu i Metohiji, o kakvom je doprinosu nacionalnoj književnosti reč – objašnjava pisac Vesna Kapor, urednik književnog programa Studentskog kulturnog centra, mesta na kome je i promovisana ova knjiga.
Sa kakvim je osećanjem primio vest o Andrićevoj nagradi koja mu je dodeljena za priču „Slikopisanje”, iz kog je motiva za njene junake birao kontroverzne figure sa prostora bivše Jugoslavije preko kojih je ponudio originalnu viziju apsurdnosti i farsičnosti istorije, za Orbitu kulture otkriva laureat Andrićeve nagrade pisac Igor Marojević.
Da li je klavir „Stenvej spirio r“, jedinstveni instrument odnedavno u vlasništvu Beogradske filharmonije, potvrdio celoživotni stav Ivana Tasovca da se, kad mnogo želiš i radiš, snovi ponekad i ostvare, da li je slučajno ovaj dragulj stigao među članove BF baš na godišnjicu smrti njenog dugogodišnjeg direktora, pitamo Jelenu Milašinović iz ove muzičke institucije.
Šta će novo doneti ovogodišnji Sajam knjiga koji će se posle dve godine pauze ponovo održati u svom tradicionalnom terminu – poslednje nedelje oktobra, šta je to što Sajam čini ekskluzivnim što nikada neće moći da ponudi virtuelni kontakt izdavača i publike, zašto o Sajmu knjiga govorimo sa mnogo emocija kao da je reč o živom organizmu i da li je upravo to glavni razlog što ova svetkovina knjige uprkos svemu ima budućnost – za „Orbitu kulture“ objašnjavaju vlasnici i urednici izdavačkih kuća „Klio“ i „Kreativni centar“ – Zoran Hamović i Dejan Begović.
Šta sve sadrži temat „Kultura i nacionalna trauma“ nedavno objavljen u najnovijem broju časopisa „Kultura“, koje su najveće kulturne traume kod Srba i kakva je njihova refleksija na kolektivni identitet nacije, pitamo dr Slađanu Ilić, urednika časopisa „Kultura“ i antropologa dr Bojana Jovanovića iz Balkanološkog instituta SANU, autora teksta „Memorisana kolektivna trauma kao činilac nacionalnog identiteta“.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Kosovo i Metohija, nepodnošljiva teškoća postojanja | Orbita kulture
 - Sputnik Srbija
▶️ Autorske emisije, ekskluzivne intervjue i analize gorućih pitanja u produkciji Sputnjika pratite u rubrici „Podkast“
6 April, 19:00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala