- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka, Danska i Švedska planiraju zajedničku istragu sabotaža na „Severnim tokovima“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer saopštila je da Nemačka, Danska i Švedska imaju u planu formiranje zajedničke istražne grupe za istragu terorističkih napada na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
Kako je kazala za list „Bild em sontag“, raspoloživi podaci svedoče u prilog verziji da je reč o „aktima sabotaže“. Fezer ističe da Nemačka „veoma tesno sarađuje sa Danskom i Švedskom“ kako bi se utvrdili uzroci događaja.
„Želimo da formiramo zajednički istražni tim, u skladu sa zakonom EU, u koji će sve tri zemlje poslati istražitelje“, kazala je nemačka ministarka.
Takođe je dodala da Nemačka, zajedno sa Poljskom, Danskom i Švedskom sprovodi patroliranje na moru. U to su uključene snage i brodovi nemačke savezne policije.
U ponedeljak su se dogodile eksplozije na dva ruska gasovoda „Severni tok“ kojima se izvozi gas u Evropu. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj sabotaži. Kremlj je ove incidente nazvao „diverzijom bez presedana i činom međunarodnog terorizma“.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
RUSIJA
Pritisak u „Severnom toku 2“ stabilizovan, cevovod prazan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala