- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Oštećenja gasovoda "Severni tok" - smišljena diverzija

© AP Photo / John MinchilloVasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.
Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini. - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Diverzija na gasovodima „Severni tok“i „Severni tok 2“ je od koristi Sjedinjenim Državama, a ne Rusiji koja je te gasovode gradila i Evropi kojoj su energenti potrebni, izjavio je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Da li je ono što se dogodilo sa ‘Severnim tokom’ bilo od koristi za SAD? Nesumnjivo“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.
Kako je dodao, to je išlo u prilog američkim isporučiocima energenata, a gledano sa političkog aspekta diverzijama je prekinuta poslednja nit koja je osiguravala energetsku bezbednost EU.
Ambasador je napomenuo da je EU podržavala taj projekat, a da Rusija takođe ne bi nanosila štetu gasovodu čiju je izgradnju i sama finansirala.
„Smatramo da su aktivnosti koje su dovele do oštećenja gasovoda smišljena diverzija“, istakao je Nebenzja, dodajući da iza napada nisu mogli da stoje „obični teroristi“.
Takav napad, istakao je, nije bio moguć bez učešća države ili subjekata pod njenom kontrolom.
Rusija će utvrditi ko je odgovoran za napad, a oni koji stoje iza napada ne mogu pretendovati na neutralan status koji je na Zapadu odavno već prekršen, dodao je on.
Takođe je istakao da će bilo kakva istraga diverzije bez učešća Rusije izazvati sumnju u njenu objektivnost.
Prema njegovim rečima, istragu bi mogle da sprovedu Rusija, Nemačka, Danska i Švedska.
Ruski ambasador je rekao i da zemlje Zapada smatraju napade na gasovode kao odmazdu za aktivnosti Rusije u Ukrajini i dodao da Rusija sve do nastupa američke ambasadorke Linde Tomas-Grinfild, nije dovodila u vezu diverziju sa situacijom u Ukrajini.
„Sada vidimo da naše zapadne kolege doživljavaju tu diverziju, ma ko da ju je izvršio, kao svojevrsnu odmazdu za aktivnosti Rusije u Ukrajini“, rekao je on i dodao da izjave američke strane sužavaju krug osumnjičenih.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Rusija ima podatke o umešanosti Zapada u eksplozije na gasovodima „Severnog toka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala