- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bošnjaci ne dozvoljavaju Hrvatima da budu Hrvati – institucije u Sarajevu pred kolapsom

CC0 / Pexels / Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Uloga koju su Bošnjaci namenili Željku Komšiću znači da se ništa bitno u BiH neće promeniti ni posle opštih izbora. Bošnjaci će se postarati da svog proverenog čoveka opet izglasaju za hrvatskog člana Predsedništa, a on će raditi skladu sa matricom da je idealna BiH ona po meri najbrojnijeg naroda.
Ovako najverovatniji ishod rezultata glasanja za hrvatskog člana Predsedništva koji će se birati na opštim izborima 2. oktobra komentariše analitičar Anđelko Kozomara.
Po njegovom uverenju, u Bosni i Hercegovini će se malo šta promeniti kada je reč o položaju hrvatskog naroda na šta, kaže, upozorava i odluka Dragana Čovića (HDZ) da se, verovatno po nagovoru savetnika iz hrvatskog državnog vrha, povuče iz kandidature.

„Izvesno je da će Bošnjaci veći deo svojih glasova, zapravo višak glasova, prebaciti Željku Komšiću čiji legitimitet je kao hrvatskog člana Predsedništva, zbog načina izbora, osporavan sve ove godine. To im garantuje da će i na dalje imati dva na prema jedan glas u Predsedništvu protiv srpskog člana“.

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljko Komšić
Željko Komšić  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Željko Komšić
Bojana Krišto iz HDZ, koju je Dragan Čović nazvao jedinim kandidatom hrvatskog naroda, po mišljenju našeg sagovornika, samo je žrtveno jare koje treba da da privid da izbori teku u regularnim okvirima, iako je jasno da će pobednika odrediti bošnjački glasovi.

Cela Federacija-jedna izborna jedinica

Ideja koju je Kristijan Šmit najavljivao na velika zvona da će promeniti izborni zakon, podseća Kozomara, posle nezapamćene hajke u sarajevskim medijima i protesta ispred zgrade OHR nikada nije realizovana.
© Foto : https://www.christian-schmidt.de/3_7_Alle-Bilder.htmlKristijan Šmit, poslanik Bundestaga koji će zameniti Valentina Incka dosadašnjeg prvog čoveka Kancelarije OHR u BiH
Kristijan Šmit, poslanik Bundestaga koji će zameniti Valentina Incka dosadašnjeg prvog čoveka Kancelarije OHR u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Kristijan Šmit, poslanik Bundestaga koji će zameniti Valentina Incka dosadašnjeg prvog čoveka Kancelarije OHR u BiH

„Bošnjaci su se izborili da ne dođe do izmena Izbornog zakona po šemi koju je Čović predlagao, a to je da se iz Federacije član Predsedništva bira u kantonima, dakle da se hrvatski član bira iz kantona koji je većinski hrvatski, a da se bošnjački bira iz svih kantona. Međutim, Bošnjaci su se izborili da cela federacija bude jedna izborna jedinica“.

Izbor Komšića na mesto predstavnika hrvatskog naroda znači da će i na dalje u vezi sa važnim pitanjima, u Predsedništvu biti preglasavanja srpskog člana. To može ne samo da dodatno destabilizuje BiH već, ukoliko se blokada iz Predsedništva prenese na Predstavnički dom, Vijeće naroda i Savet ministara, dovede u pitanje i funkcionisanje zajedničkih institucija.

Nema predstavnika ali ima veto

U okolnostima kada je nemoguće sprečiti izbor hrvatskog člana Predsedništva po volji Bošnjaka, Hrvatima na raspolaganju ostaje, kaže Kozomara, veto kojim u Vijeću naroda mogu sprečiti donošenje bilo kakvih zakona.
© AP Photo / Darko VojinovicBakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Bakir Izetbegović
„Na preko 150 zakona koji su predlagani u Skupštini Federacije, a ticali su se zone od vitalnog interesa Hrvati su stavljali veto samo da ne bi funkcionisala po principima za koje se zalaže ne bošnjačko biračko telo nego isključivo SDA i Bakir Izetbegović. Uveren sam da će se ponovnim izborom Željka Komšića nastaviti ta praksa čime BiH mogu ući u fazu u kojoj do sada nije bila“.

Srpski glas o strateškim pitanjima

Kozomara podseća da ni rezultati izbora iz 2018. nikada nisu implementirani u Federaciji.

„Dočekali smo i druge izbore, a Vlada Federacije i Skupština Federacije i dalje funkcionišu po rezultatima iz 2014. Osam godina postoji jedna vlada u Federaciji jer nije bilo moguće usaglasiti ko će biti ministri u vladi, po kom obimu, koliko Bošnjaka, koliko Hrvata i koliko Srba“.

U takvoj konstelaciji, RS će biti okrenuta sebi i organima koje bira. U samom Predsedništvu, Željka Cvijanović, koja po analizama ima ogromnu prednost u odnosu na Šarovića, biće preglasavana, ali oko dve ključne stvari- neuvođenje sankcija Rusiji i neulazak BiH u NATO - njena uloga će biti neprocenjivo važna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala