- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zemlje G7: Nikada nećemo priznati ulazak DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Zemlje-članice G7 nikada neće priznati rezultate referenduma koji su se održali u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, niti ulazak pomenutih regiona u sastav Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova članica G7.

„Mi, ministri spoljnih poslova zemalja 'Velike sedmorke' – Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD, kao i visoki predstavnik Evropske unije jednoglasno i odlučno osuđujemo agresivni rat Rusije protiv Ukrajine i dalje kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine od strane Rusije“, navodi se u saopštenju.

Autori dokumenta dodaju da su „napori predsednika Putina da uključi DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast u sastav teritorije Rusije još jedan primer toga da Rusija neprihvatljivo krši suverenitet Ukrajine, Povelje UN, principa i obaveza koji su zajednički dogovoreni u Završnom aktu iz Helsinkija i Pariskoj povelji“.
„Nikada nećemo priznati ni te navodne aneksije, ni lažne 'referendume' koji su održani pod pretnjom automatima. Ponavljamo naš poziv svim zemljama da bezuslovno osude agresivan rat Rusije i njen pokušaj da zauzme teritoriju silom. Pozivamo međunarodnu zajednicu da odbaci žestoki ekspanzionizam Rusije, njene pokušaje da negira postojanje Ukrajine kao nezavisne države i neprihvatljivo kršenje međunarodnih normi koje garantuju mir, bezbednost, teritorijalni integritet i suverenitet svih država sveta“, precizira se u saopštenju.
Njegovi autori su takođe izrazili nameru da i ubuduće nameću ekonomske troškove Rusiji i pojedincima i organizacijama unutar i izvan zemlje „koji pružaju političku i ekonomsku podršku tim kršenjima međunarodnog prava“.
Nakon toga se oglasila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je prokomentarisala zajedničku izjavu ministara spoljnih poslova zemalja G7 u kome odbijaju da priznaju prisajedinjenje novih teritorija Rusiji.
„Oni jednostavno nikada nisu priznavali demokratiju“, ocenila je Zaharova.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali su sporazume o pristupanju ovih regiona Rusiji. Ceremonija je održana u moskovskom Kremlju.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Putin o ulasku novih teritorija u sastav Rusije: Dobro došli kući!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala