- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto Amerikanci formiraju komandni centar za podršku Kijevu baš u Nemačkoj

© Flickr / DoD/Tim ChaconAmerička avio-baza Ramštajn u Nemačkoj
Američka avio-baza Ramštajn u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Amerikanci planiraju da formiraju komandni centar za podršku Kijevu u Nemačkoj, u kom će se, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, nalaziti kontingent američkih i nemačkih oficira, koji će obavljati različite zadatke: od obučavanja ukrajinskih vojnika, prebacivanja trupa, dostavljanja oružja i municije, do naredbi za izvršavanje napada.
Kako piše list „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore u vojnim i vladinim krugovima, američko Ministarstvo odbrane namerava da u Nemačkoj rasporedi komandni centar za kontrolu i rukovođenje podrškom koju Ukrajini pružaju kako Amerika, tako i njeni saveznici u NATO i Evropskoj uniji.

Nemačka kao vojni hab

Amerikanci, prema rečima ruskog vojnog istoričara Jurija Knutova, nameravaju da formiraju komandni centar za podršku Kijevu u Nemačkoj, sa ciljem odugovlačenja sukoba u Ukrajini.
„Sjedinjene Američke Države planiraju da vode borbena dejstva u Ukrajini prilično dugo, možda čak i deset godina. Zbog toga formiraju komandni centar na teritoriji Nemačke koja, po svemu sudeći, predstavlja vojni hab.Tamo postoji vojna baza Ramštajn. U ovu bazu mogu da pristignu informacije dobijene putem satelita. Osim toga, sa teritorije ove zemlje, trupe se mogu faktički prebaciti u bilo koji deo Istočne Evrope. Zbog toga je Nemačka najzgodnije mesto za formiranje komandnog centra“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
On dodaje da se snage za brzo reagovanje uveliko raspoređuju u baltičkim državama i Poljskoj, dok isporuka oružja nastavlja da se vrši kako vazdušnim, tako i pomorskim putem.
Sa ovom ocenom slaže se i ruski vojni analitičar Konstantin Sivkov. On podseća da se u Nemačkoj nalaze najveće baze Sjedinjenih Američkih Država, među kojima je vojna baza Ramštajn. Sivkov dodaje da se na teritoriji Nemačke takođe nalaze i zalihe američkog nuklearnog oružja, te je i logično zbog čega se komandni centar formira na teritoriji ove države.

Za šta će služiti komandni centar

U komandom centru će se, po mišljenju Knutova, nalaziti oko trista američkih i nemačkih oficira koji će biti zaduženi da obavljaju različite zadatke i donose odgovarajuće odluke.
„U komandnom centru će se donositi odluke o delovanju i napadu ukrajinskih trupa, na koja mesta je potrebno isporučiti tenkove, artiljeriju, višecevne bacače raketa, na koji način je najbolje dostaviti granate, gde treba organizovati dodatnu obuku ukrajinskim vojnicima i koje savetnike NATO-a je potrebno poslati na Ukrajinu“, objašnjava stručnjak.
Isto mišljenje deli i Sivkov. Prema njegovim rečima, komandni centar će se baviti organizacijom isporuke kako municije, tako i oružja u Ukrajinu.
„Komandni centar će se baviti organizacijom obučavanja Oružanih snaga Ukrajine, planiranjem vođenja borbenih dejstava na operativnom i strateškom nivou, kao i obezbeđivanjem interakcije američkog obaveštajnog sistema u nadzoru ukrajinskih trupa“, konstatuje sagovornik Sputnjika, koji upozorava da se u sukob na Ukrajini mogu umešati i trupe NATO.
Na pitanje koje su moguće posledice zbog formiranja komandnog centra za podršku Kijeva u Nemačkoj, Knutov kaže da mešanje Sjedinjenih Američkih Država u sukob na Ukrajini i njihova sve češća priča o upotrebi nuklearnog oružja može voditi ka Trećem svetskom ratu.
U članku u „Njujork tajmsu“ se takođe navodi da se Pentagon sprema da detaljno nadgleda kako SAD i njihovi saveznici obučavaju i snabdevaju ukrajinske vojnike, što je u skladu sa izjavama zvaničnika o dugoročnom zadatku administracije Džozefa Bajdena o podršci Ukrajini. Navodi se i da je taj plan predstavio komandant Evropske komande SAD i vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu Kristofer Kavoli. Prema planu, novi centar će biti pod komandom samo američkog generala koji će direktno odgovarati Kavoliju. Osim toga, biće angažovano oko 300 ljudi koji će se nalaziti u evropskom štabu američke vojske u Visbadenu
Kako navodi list, konačna odluka treba da bude doneta u narednih nekoliko nedelja, a u Beloj kući i Pentagonu su već podržali Kavolijev pristup.
„Nova komanda je signal da SAD predviđaju da će dugi niz godina nastaviti da postoji ruska pretnja prema Ukrajini i susednim zemljama“, rekli su izvori za „Njujork tajms“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala