Tajni znaci u Tutankamonovoj grobnici otkrivaju ključ jedne od najvećih misterija Starog Egipta

© AFP 2023 / MOHAMED EL-SHAHEDZlatni sarkofag kralja Tutankamona u Dolini kraljeva
Zlatni sarkofag kralja Tutankamona u Dolini kraljeva - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Grobnica faraona Tutankamona otkrivena je pre tačno 100 godina, ali ni do danas nisu u potpunosti razotkrivene sve njene tajne. Poznati britanski egiptolog Nikolas Rivs tvrdi da je otkrio tajne znake u grobnici koji ukazuju na rešenje jedne od najvećih tajni Starog Egipta – gde je sahranjena žena Tutankamonovog prethodnika, Nefertiti
Murali i hijeroglifi u Tutankamonovoj grobnici su zapravo „prikrivanje“, tvrdi renomirani egiptolog i nekadašnji kustos Britanskog muzeja.

Ko je naslikan na zidu Tutankamonove grobnice

Rivsova teorija kaže da portret Tutankamona na zidu njegove grobnice zapravo ne predstavlja faraona i da su linije koje su naslikane u uglu faraonovih usta često viđene na slikama koje predstavljaju Nefertiti.
Britanski egiptolog stoga smatra da su slike na zidovima, pre nego što su prikazivale sahranu devetnaestogodišnjeg faraona, zapravo predstavljale scenu u kojoj Tutankamon sahranjuje svoju maćehu Nefertiti, čija mumija do sada nije nađena.
On je u nedavnom intervjuu izneo i tezu da su ovalni hijeroglifi, koji se nalaze iznad portreta faraona, poznati kao kartuši, menjani kako bi bio izmenjen identitet uključenih u ceremoniju sahranjivanja.
Naučnici su do sada tvrdili da se na tom muralu vidi ceremonija „otvaranja usta“ u kojoj telo preminulog Tutankamona za sahranu priprema njegov naslednik, faraon Aj.
© Foto : Wikipedia/Ancient egyptian artist/Public domainMural iz grobnice faraona Tutankamona
Mural iz grobnice faraona Tutankamona - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Mural iz grobnice faraona Tutankamona
Međutim, Rivs tvrdi da Ajeve crte lica više podsećaju na prikaze mladog Tutankamona.
„Detaljan preegled kartuša na kojima stoji Ajevo ime otkriva da je ispod njih bilo ranije ispisano jedno ime – ime Tutankamona“, navodi Rivs za britanske medije, prenosi „Sajens alert“.

Rešenje decenijske tajne

On iznosi još jednu smelu tvrdnju, koja bi mogla da reši višedecenijsku arheološku tajnu.
„U originalnoj verziji, ova scena je prikazivala kako Tutankamon izvodi pogrebni ritual za originalnog „vlasnika“ grobnice, njegovog direktnog prethodnika na egipatskom tronu, Nefertiti“, rekao je Rivs.
Kako objašnjava, postoji velika mogućnost da je Tutankamonova grobnica izgrađena na onome što je originalno bila grobnica Nefertiti, posle iznenade smrti mladog faraona. Ukoliko bi to bilo tačno, postoji mogućnost da se njena mumija nalazi u blizini Tutankamonove grobnice.
Rivs je i ranije iznosio sličnu tezu, potkrepljujući je tvrdnjama da je grobnica priličnija kraljici nego faraonu. Kao prvo, grobnica je neuobičajeno mala, najmanja od svih kraljevskih grobnica u Dolini kraljeva. Rivs tvrdi i da je blago nađeno u njoj „žensko“. Takođe, grobnica, u poređenju sa drugim, izgleda nedovršeno i kao da je završavana u žurbi.
Nefertiti - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Nefertiti
Arheolozi su 2015. godine na jednom od zidova Tutankamonove grobnice pronašli detalje, jedva vidljive golim okom, koji bi mogli da ukažu na postojanje skrivene prostorije. Rivs tvrdi da telo Nefertiti leži upravo u nekoj od sličnih skrivenih prostorija kraj Tutankamonove grobnice.

Ima li tajne prostorije

Međutim, drugi naučnici, među kojima je i egipatski ministar za starine Mamduh Al Damati, ne slažu se sa njegovom tezom. Oni navode da, čak i da postoji neka skrivena prostorija, ona pre može da bude počivalište Tutankamonove biološke majke, a ne Nefertiti.
Rađena su i dva skeniranja grobnice. Prvo, iz 2018. godine, nije pokazalo znake povezanih prostorija. Međutim, tokom drugog 2020, nađeni su dokazi da bi mogla da postoji tajna prostorija nedaleko od grobnice, ali su njena iskopavanja veoma komplikovana i gotovo nemoguća zbog izuzetne arheološke vrednosti ovog nalazišta.
Zlatna maska kralja Tutankamona u Egipatskom muzeju u Kairu - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misterija drevnog Egipta: Odakle Tutankamonu crni bakar s neba /foto/
Egipat - detalj iz Luksora. - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2016
Gde spava prelepa carica od koje je ostala samo glava?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala