- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Snaga eksplozija na „Severnim tokovima“ procenjena na nekoliko stotina kilograma TNT-a

© Press-služba Eugal / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Snaga eksplozija na kracima gasovoda „Severni tok“ jednaka je eksploziji od nekoliko stotina kilograma TNT ekvivalenta, navodi se u zajedničkom pismu koje su objavile stalne misije Švedske i Danske pri UN.
Pismo je objavila ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde uoči hitne sednice Saveta bezbednosti UN u vezi sa sabotažama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ koje je zakazano za 21.00 časova danas po srednjoevropskom vremenu.
„Juče su Švedska i Danska prosledile zajedničko pismo članicama Saveta bezbednosti UN u kome su iznele činjenice o eksplozijama na 'Severnim tokovima' uoči današnje sednice“, napisala je Linde na Tviteru.
Ona je naglasila da je važno da se „.diskusija zasniva na činjenicama“.

„Eksplozije su zabeležili seizmološki instituti i dogodile su se u međunarodnim vodama. Magnituda (potresa) usled eksplozija iznosila je 2,3 i 2,1 po Rihterovoj skali što, verovatno, odgovara eksplozivnom opterećenju od nekoliko stotina kilograma“, navodi se u pismu.

Kako je precizirano, dva curenja gasa dogodila su se u isključivoj ekonomskoj zoni Danske, a još dva – u isključivoj ekonomskoj zoni Švedske.
Zemlje su zabrinute da bi curenja gasa mogla imati negativan uticaj na Baltičko more i klimu zbog „značajne količine“ emisije gasova staklene bašte koji su već zabeleženi.
„Sve dostupne informacije ukazuju na to da su te eksplozije rezultat namernih akcija. Takve akcije su nedopustive, ugrožavaju međunarodnu bezbednost i daju nam razlog za duboku zabrinutost“, navodi se u saopštenju Švedske i Danske.
Dodaje se da zemlje sprovode istragu događaja i da preduzimaju „neophodne mere“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin prokomentarisao je sabotaže na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, rekavši da Anglosaksoncima više nisu dovoljne sankcije, nego su sad prešli na uništavanje evropske energetske infrastrukture.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Putin: Sabotaže na „Severnim tokovima“ organizovali Anglosaksonci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala