- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski poslanik: Izjava Zelenskog o pristupanju NATO-u ─ poziv na direktan sukob sa Rusijom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o zahtevu Kijeva za članstvo u NATO-u po ubrzanoj proceduri zvuči kao direktan poziv Alijansi da uđe u vojni sukob sa Rusijom, izjavio je predsedavajući Odbora komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki.
„Izjava Zelenskog o zahtevu Ukrajine za ubrzano pristupanje u NATO zvuči kao poziv Alijansi da uđe u direktan vojni sukob sa Rusijom. Odnosno da vodeće nuklearne sile stupe u sukob“, saopštio je Slucki na svom Telegramu.
Poslanik je takođe primetio da Zelenski „uzalud nije slušao govor ruskog predsednika Vladimira Putina“, jer je za Kijev sad jedini način – da položi oružje i vrati se za pregovarački sto, a potom će i tok krvavih žrtava kijevskog režima biti zaustavljen.
„A zapadni gospodari Kijeva takođe treba sve da odvagaju. Nadam se da shvataju kuda može da odvede ‘lista želja’ njihovih kijevskih marioneta u trenutnoj situaciji. Upozoravali smo da Rusija ne blefira“, konstatovao je parlamentarac.
Sa svoje strane, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Vladimir Džabarov rekao je da izjavu Kijeva o ubrzanom ulasku u NATO ne treba posmatrati kao učešće Ukrajine u Alijansi i da se zemlje NATO neće mešati u rat sa Rusijom zbog ukrajinskih vlasti.
„NATO ne može da primi u svoj sastav zemlje koje učestvuju u sukobima“, rekao je političar.
Prema njegovim rečima, ako pretpostavimo da će se praviti izuzeci zarad Ukrajine, onda će „zemlje Alijanse postati učesnici rata sa Rusijom“.
Međutim, po njegovom mišljenju, NATO-u ovo nije potrebno, „zarad Ukrajine, Alijansa se neće mešati u rat sa Rusijom“. Razgovor o stupanju Ukrajine u NATO može se nastaviti zarad održavanja same teme.
Ranije je Zelenski izjavio da je Ukrajina aplicirala za ulazak u NATO po ubrzanoj proceduri. On je naveo i da Ukrajina neće voditi nikakve pregovore sa Rusijom sve dok se na mestu predsednika nalazi Vladimir Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala