- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Velika Rusija se ponovo rađa“: Putinovo obraćanje je upućeno celom svetu

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Nakon potpisivanja Sporazuma o prisajedinjenju novih teritorija Rusiji usledile su brojne reakcije. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da se „ponovo rađa velika Rusija“.
„Pravda trijumfuje! Velika Rusija se ponovo rađa!“, napisao je Medvedev na Telegramu. On je lično prisustvovao svečanosti potpisivanja sporazuma u Kremlju.

Putinovo obraćanje je upućeno celom svetu

„Današnje obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina očigledno ima programski, doktrinarni karakter i, bez svake sumnje, ima sve razloge da uđe u istoriju kao i dan kada se desilo: 30. septembra 2022. godine je dan prisajedinjenja DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji kao njenih subjekata“, napisao je ruski senator Konstantin Kosačov na Telegramu.

Kako je istakao, iako je to formalno obraćanje građanima Rusije, „po razmerama tema o kojima je govoreno, to je apel celom svetu“.
„U suštini, to je geopolitički dokument koji potpuno otvoreno stvari naziva pravim imenima – unipolarni svet je diktatura jedne sile, kolonijalni sistem koji ne odgovara interesima većine stanovništva Zemlje“, napisao je senator.

Kadirov: Očekujem da će Rusija uskoro osloboditi preostale teritorije

Lider Čečenije Ramzan Kadirov zaplakao je tokom obraćanja predsednika Rusije Vladimira Putina na ceremoniji potpisivanja sporazuma o ulasku novih teritorija u sastav Rusije, javio je dopisnik Sputnjika.
Čelenski lider se kasnije oglasio na Telegramu, rekavši da veruje da će Rusija u najbližoj budućnosti uspeti konačno da oslobodi Donjecku Narodnu Republiku i područja Hersonske i Zaporoške oblasti.

„To će biti naša teritorija. Niko nema prava da se šali sa nama“, rekao je Kadirov nakon ceremonije u Kremlju, na kojoj su potpisani sporazumi o ujedinjenju DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom.

Savet Federacije Rusije će zakonski utvrditi sve neophodne procedure za ulazak novih subjekata u sastav Rusije, saopštila je predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.
„Nadamo se da ćemo u narednim danima završiti sa zvanično propisanim procedurama i da ćemo ih utvrditi odlukom Gornjeg doma“, saopštila je Matvijenko za televiziju „Rusija 24“.
Kako je dodala, u Savet Federacije će ući osam novih senatora, po dva iz svakog subjekta koji je danas ušao u sastav Rusije.
Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin saopštio je da pitanja integracije novih teritorija u sastav Rusije treba da budu rešena tako da se stanovnici novih regiona osećaju zaštićeno kao građani Rusije.
Dokumenti o ujedinjenju DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti s Rusijom potpisani su na ceremoniji u Kremlju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Putin: Građani oslobođenih oblasti načinili nedvosmisleni izbor, Rusija ih nikad neće izdati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala