- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kreće bitka za Jadran – ko može da stane na crtu Beograđanima?

© Foto : ABA ligaABA liga
ABA liga - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Posle letnje pauze vreme je za start košarkaške regionalne ABA lige. Od 30. septembra 14 timova boriće se za prvo mesto koje bi moglo sledeće godine da im donese plasman u Evroligu. Srbiju će predstavljati pet timova – Crvena zvezda (aktuelni šampion), Partizan, Mega, FMP i Borac iz Čačka.
Nova sezona donosi i određene promene.
Uprava košarkaške ABA lige promenila je format takmičenja, pa će od ovesezone u plej-ofu učestvovati osam ekipa.Četvrtfinala i polufinala igraće se na dve dobijene utakmice, a finale na tri.
„Posle izuzetno konstruktivne debate, ABA liga je analizirala sve aspekte funkcionisanja kompanije i donela niz odluka i zaključaka koji garantuju dalji rast i razvoj svih njenih takmičenja“, objašnjeno je u saopštenju.
U Jadranskoj ligi će se i naredne sezone boriti 14 timova.
Jedini novajlija u elitnom rangu je povratnik MZT, koji je u finalu ABA 2 lige izgubio od Zlatibora. Zbog propozicija takmičenja i maksimalnog broja srpskih predstavnika u ABA ligi, tim iz Čajetine je sa najslabije rangiranim srpskim timom iz društva najboljih timova u regionu (Borac) morao da igra baraž. Izgubio je, pa su Čačani zadržali status na najvišem nivou.
Prvo kolo na progamu je od 30. septembra do trećeg oktobra, a ekipa Crvene zvezde će se kao branilac trona na startu sastati sa povratnikom u najviši rang regionalne košarke - MZT-om iz Skoplja.
Partizan gostuje u Zagrebu Ciboni, dok će FMP i Mega deliti megdan u Železniku. Borac iz Čačka kreće iz Ljubljane, gde će gostovati Cedevita Olimpiji.
Prvi večiti derbi na programu je u osmoj rundi, a domaćin će kao i minule sezone biti tim sa Malog Kalemegdana. Drugi će se odigrati sredinom marta u okviru 21. kola, pred navijačima Partizana.
Od ove godine Makedonija ima povratnika u ABA ligu a to je vicešampion ABA2 lige, ekipa MZT iz Skoplja, nekada redovni učesnik ABA lige. MZT je ujedno i jedini novajlija u odnosu na prethodnu sezonu.
Za trofej ABA lige boriće se Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP, Borac iz Čačka, MZT, Budućnost, Split, Cedevita Olimpija, Igokea, Mornar, Zadar, Studentski centar i Cibona.
Crvena zvezda brani titulu, ali sa novim timom i novim trenerom. U ekipu su stigla domaća pojačanja u vidu Nemanje Nedovića i Miroslava Raduljice, ali i strana poput Džejlena Adamsa, Bena Bentila, Hasana Martina ili Džona Holanda.
Sa klupe crveno-bele predvodiće Vladimir Jovanović i ostaje da se vidi kako će se on navići na novu ulogu.
Partizan ulazi u novu sezonu sa Željkom Obradovićem na klupi, stigli su ovog leta Džejms Naneli, Janis Papapetru, Dante Egzum i Danilo Anđušić, a ugovor je produžio Matijas Lesor.
Samim tim jasne su i ambicije kluba. Partizan želi da osvoji ABA ligu i da ode što dalje u povratničkoj sezoni u Evroligi.
Pored beogradskih rivala najveće šanse za osvajanje ABA lige daju se Cedevita Olimpiji i ekipi Budućnosti koju će od ove sezone predvoditi Vlade Jovanović.
Anketa
Ko će osvojiti ABA ligu?
Vladan Tegeltija - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Podkast
Vladan Tegeltija: Vreme je za velike promene u Partizanu | Miljanov korner
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
SPORT
Srbija je doživela kolaps – ali se on „ne piše”
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala