- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Otkriveno koji model „Fijata“ će se proizvoditi u Kragujevcu /video/

© AP Photo / Darko VojinovicFijat Kragujevac
Fijat Kragujevac - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
„Fijat“ će krajem 2024. godine u prodaju pustiti zamenu za model „panda“, a on će se proizvoditi u Kragujevcu i biće potpuno električni, baziran na novom „sitroenu C3“, tvrdi francuski automobilski medij „Largus“.
Nova „panda“ biće deo serije novih modela „Fijata“ u narednim godinama, koji se razvijaju u okviru grupacije „Stelantis“. „Stelantis“ je trenutno jedna od najvećih automobilskih grupacija na svetu, a čine je „Fijat Krajsler automobili“ i „Pežo-Sitroen“. U okviru „Stelantisa“ su brednovi „Fijat“, „Pežo“, „Sitroen“, „Alfa romeo“, „Krajsler“, „Dodž“, „DS“, „Džip“, „Lanča“, „Maserati“, „Opel“, „Ram“, „Abart“... i svi oni sada mogu da koriste iste platforme za razvoj novih modela.
„Fijat“ će, prema navodima francuskog medija, 2023. godine lansirati urbani krosover sa nazivom 600, koji će biti razvijen na istoj platformi kao „DS 3“ i „džip avendžer“, kao i „topolino“, a on će deliti platformu sa „sitroen amijem“. U 2024. godini slede još dva modela, kompaktni SUV (na istoj platformi kao „sitroen C4“) i zamena za „pandu“, koja bi trebalo da se pojavi na tržištu u novembru 2024.
Jedan od najpopularnijih „Fijatovih“ modela, „panda“, trenutno se proizvodi u Italiji, u pogonu Pomiljano d`Arko, ali će njena zamena silaziti sa traka u Kragujevcu, umesto „fijata 500L“, navodi francuski medij. On se poziva i na sporazum koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u leto 2021. potpisao sa Karlosom Tavaresom, prvim čovekom „Stelantisa“, a kojim je predviđena proizvodnja električnog automobila i investicija od 190 miliona evra u modernizaciju fabrike u Kragujevcu.
Prema najavama proizvođača, nova „panda“ više neće biti mali automobil A segmenta, već će porasti u B segment i zauzeti poziciju koja je u okviru „Fijata“ prazna još od 2018. godine, kada je prestala proizvodnja „grande punta“.
Novu „pandu“ dizajniraće Fransoa Leboan, a taj model porašće na oko četiri metra dužine (trenutno je „panda“ duga 3,69 metara). „Panda“ iz Kragujevca neće biti dizajnirana po uzoru na koncept „ćentoventi“ predstavljen 2019, već su u igri dve opcije, jedna da će se oslanjati na originalnu „pandu“, a druga na modele „uno“ i „punto“, navodi francuski medij.
„Fijat“ će za novu „pandu“ iskoristiti CMP platformu na kojoj se razvija i novi „sitroen C3“, koji bi takođe trebalo da se pojavi 2024. godine, ali u leto. „Panda“ će biti nuđena isključivo kao električni model, bar u Evropi, jer je planirano da se prodaje u celom svetu, naročito u Južnoj Americi, gde je „Fijat“ duboko ukorenjen i svoje pogone i zasebne modele samo za taj kontinent.
Prema prvim informacijama, na početku je planiran električni motor jačine 60 kilovata (80 konjskih snaga) sa baterijom od 40 kilovat-sati. Jača verzija imaće motor od 80 kilovata (107 konjskih snaga) i bateriju od 50 kilovat-sati.
Fijat - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Može Kragujevac da pravi i hibrid i elektromobil, hoće li to uticati na sudbinu fabrike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala