- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odbijen zahtev za smenu: Danijela Đurović ostaje predsednica Skupštine Crne Gore

© Foto : Ustupljeno SputnjikuDanijela Đurović
Danijela Đurović - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Većina poslanika odbila je zahtev da Danijela Đurović bude smenjena sa mesta predsednice parlamenta. Protiv smene Đurović glasalo je 45 poslanika, a za 32. Glasalo je 78 poslanika, ali je bilo 77 važećih listića. Glasanje o razrešenju Đurović je bilo tajno.
Vanredna sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da se odluči o smeni predsednice parlamenta Danijele Đurović nastavljena je večeras, a Đurović je kazala da je posebno ponosna na doprinos političkom dijalogu u zemlji i pokušajima da se reše neka od gorućih političkih pitanja u zemlji.
Ona je naglasila da su možda neke stvari u međuvremenu na negativan način uticale na funkcionisanje parlamenta, ali da treba verovati da će Skupština napraviti pomak po pitanju rešavanja imenovanja u pravosuđu i reformi izbornog zakonodavstva, prenosi RTCG.
Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da su uložili mnogo napora da parlamentarna većina od 30. avgusta vodi državu napred, i da se formira nova vlada u Crnoj Gori.
On je pitao Đurovićevu da li je spremna da ako se Milo Đukanović odluči na protivustavni potez i krene na parlament, odmah raspiše predsedničke izbore i brani Ustav Crne Gore. Pitao je Đurović i da li će uraditi sve što može da se izabere nova, 44. Vlada, kako se dogovorila parlamentarna većina, posebno da premijer bude Miodrag Lekić.
"Očekujemo pozitivan i jasan odgovor, uložili smo mnogo energije i ne želimo da nam projekat koji vodi DPS u opoziciju a bogami neke i negdje drugo, propadne zbog jednog pojašnjenja", ukazao je Mandić.
Đurović je odgovorila da neće braniti predsednika države i da se obavezala da će poštovati Ustav i zakone. Kazala i da ne očekuje da će šef države posegnuti za neustavnim potezima i raspustiti parlament.
"Sve što bude omogućeno prema Ustavu i zakonu spremna sam da uradim", naglasila je Đurović.
Mandić je rekao da ne traži da se krše Ustav i zakone, već da se da jasan odgovor na jasno pitanje u vezi sa predsjedničkim izborima.
Đurović je rekla da će raspisati predsjedničke izbore u skladu sa Ustavom i zakonom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala