- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: DNR, LNR, Hersonska i Zaporoška oblast postaće suverena teritorija Rusije

© Sputnik / Maksim Zaharov / Uđi u bazu fotografijaRazvijanje zastave u Lugansku
Razvijanje zastave u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast postaće suverena teritorija Rusije i za njih će važiti Sporazum o saveznoj državi (Rusije i Belorusije), saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Razume se. One će postati neodvojivi deo i suverena teritorija Ruske Federacije“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li će DNR, LNR, Hersonska i Zaporoška oblast, kao i svi drugi regioni Rusije, ući i u sastav Savezne države (Rusije i Belorusije).
Prema rečima Peskova, tema referenduma bila je na dnevnom redu sastanka predsednika Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, koji je nedavno održan u Sočiju.

Svaki napad na nove teritorije Moskva će smatrati agresijom

Peskov je naglasio da će napade Ukrajine na nove teritorije, nakon njihovog ulaska u sastav Rusije, Moskva posmatrati isključivo kao čin agresije.
Peskov je precizirao da će teritorije DNR i LNR u sastav Ruske Federacije ući u granicama iz 2014. godine, u kojima je Rusija ranije priznala nezavisnost tih država.
Na pitanje šta će biti s teritorijom DNR koja još nije oslobođena, Peskov je odgovorio da nju tek treba osloboditi.
Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle sedmice rekao da će podržati odluku žitelja Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ukrajina ne priznaje rezultate referenduma.
U petak se u Georgijevskoj sali Kremlja održava ceremonija potpisivanja sporazuma o stupanju četiri nove teritorije u sastav Rusije. Na svečanosti će učestvovati predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je u međuvremenu potpisao ukaze o priznavanju nezavisnosti Hersonske i Zaporoške oblasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala