- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako je Bajden izbegao da odgovori na pitanje o „Severnim tokovima“ /video/

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden izbegao je da odgovori na pitanja novinara o situaciji sa gasovodima "Severni tok 1" i "Severni tok 2".
Razgovor novinara i Bajdena trajao je veoma kratko.
Na pitanje "smatrate li Rusiju odgovornom za oštećenje gasovoda „Severni tok“?", Bajden je odgovorio: "Hajde da se držimo današnje teme!"

Kada je novinar dodao da je to važno mađunarodno pitanje, Bajden je kazao:

"Ima mnogo važnih međunarodnih pitanja, ali mi smo ovde da pričamo o Americi".
Potom je zahvalio prisutnima, okrenuo se i napustio salu.
Podsetimo, u ponedeljak je istovremeno došlo do curenja gasa na gasovoda kojima se ruski gas isporučuje Evropi. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkriveno je da gas curi na dva mesta na „Severnom toku 1“ i na jednom mestu na „Severnom toku 2“ u oblasti ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji.
Operater gasovoda „Nord strim AD“ je saopštio da je vanredna situacija na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti rokove za remont. Kremlj je ove incidente nazvao „diverzijom bez presedana i činom međunarodnog terorizma“.
Glavno tužilaštvo Rusije je pokrenulo krivični postupak zbog čina međunarodnog terorizma. Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je izjavio da je hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog ovih diverzija sazvana za petak u 21.00 sat po srednjoevropskom vremenu.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala